Hírek

Szenttamas.rs

 

Vajdasági turnén a kunszentmiklósi versmondók

A magyarországi kunszentmiklósi versmondó csoport előadásában Vajdaság nyolc helyiségében kilenc előadást láthatnak az itteni általános iskolás diákok március 1416-ig. A Tanár úr, kérem elnevezésű produkcióval a csoport március 15-én a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában lépett fel, ahol a diákok nagy tapssal köszöntötték a versmondókat.

Tóth Péter Radnóti-, Latinovits- és Dudás Kálmán-díjas  kunszentmiklósi versmondó portálunknak elmondta, a fellépők a Bács-Kiskun megyei Kunszentmiklós településről érkeztek, a három napos turné pedig mácius 14-én Zentagunarason kezdődött. Szenttamás mellett ellátogatnak Bácsfeketehegyre, Kishegyesre, Bácskossuthfalvára, Pacsérra, Tornyosra és Csanttavérre. A Bődi Hunor, Bozóki Bettina, Mizsei Dorina, Török Zalán Buda és Török Luca Kyra összetételű versmondó csoport lassan öt éve a kunszentmiklósi városi könyvtárban gyakorol, és nem csak kizárólag versenyekre készülnek, hanem alkalmi rendezvényekre is.

− Odahaza az Advent és a Tavaszi versünnep rendezvényünk az, amelyen a gyerekek fellépnek, ugyanakkor nagyon fontos számomra az is, hogy határon túlra is menjünk. Jártunk már többször Kárpátalján és itt a Vajdaságban is. Rendszeresen részt veszünk a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozóján, amely Bácsfeketehegyen kerül megrendezésre, és ahonnan csaknem minden alkalommal valamilyen helyezéssel térünk haza – mondta a Magyarországról érkezett versmondó. Kiemelte, különösen fontosnak tartja azt, hogy az ottani gyerekek felvegyék a kapcsolatot a határon túli társaikkal, amelyet tovább kell ápolni és erősíteni.

− Ezúttal a Tanár úr, kérem előadásunkkal járjuk a vajdasági települések iskoláit. Ebben a műsorban különböző gyerekszáj történetek is megtalálhatóak, ezeket gyerekek írták, és különböző témákról szólnak, mint például az Isten, ördög, bikaviadal, ugyanakkor sok gyereket izgat, hogy fiúnak vagy lánynak jobb születni stb. Olyan szövegekről van tehát szó, amelyek gyerekeknek szólnak, és azért tartjuk fontosnak, hogy ezek itt elhangozzanak, mert  azokat diákok adják elő diákoknak, és ezáltal sokkal könnyebben megértik, átélik, és átérzik a lényeget. A fellépés második részében az 18481849-es szabadságharchoz kapcsolódó 3-4 olyan szöveg hangzott el, ami egy kicsit eltér a hagyományostól. Ma a diákoknál ugyanis egyre ismertebb az ún. félig rap-félig költészet stílus, ami talán egy kicsit közelebb hozza a gyerekekhez ezeket a  a történelmi eseményeket. Ezért adjuk elő Petőfi Nemzeti dalának vagy a Föltámadott a tenger című versének modern változatait. Ugyanakkor ide tartozik Wass Albert Mikor a bújdosó az Istennel beszél című verse, amely sajnos nemcsak Magyarorságon, hanem az egész Kárpát-medencében aktuális, és arról szól, hogy elmennek a magyarok a lakóhelyükről. Sajnos, ebben a nehéz gazdasági helyzetben a szülők kénytelenek máshol, idegenben munkát keresni, és a vers azt a kérdést feszegeti, hogy a sok nehézség ellenére lehetünk-e otthon egy másik országban – magyarázta a kunszentmiklósi versmondó. Hozzátette, a kölcsönös lelki megerősödés a legfontosabb, hogy érezzük, és a gyerekek is érezzék, nincsennek egyedül.

A Tanár úr, kérem című előadás a Köznevelési Államtitkárság Határtalanul programja keretében valósul meg, az itteni szervező pedig a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete.

A kunszentmiklósi versmondók Szenttamáson 2016. március képek

A kunszentmiklósi versmondók Szenttamáson 2016. március képek 2

A kunszentmiklósi versmondók Szenttamáson 2016. március képek

A kunszentmiklósi versmondók Szenttamáson 2016. március képek

 

Paraczky László