Hírek

Szenttamas.rs

 

Lakossági fórumot szerveztek Szenttamáson

 

Lakossági fórumot tartottak a magyarországi választásokról a szenttamási Hagyományápolók Klubjának termében. Az előadók a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségi tagjai voltak: Nyilas Mihály, a Tartományi Kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkár, mgr. Fehér László a párt intézőbizottságának tagja és Valka Károly, Kúla község alpolgármestere. A jelenlévőket először Bergel Aranka a párt helyi szervezetének elnöke üdvözölte, és elmondta, hogy a szenttamásiak nagy része már leadta szavazatát. Aki még nem tette meg, annak a párt aktivistái segítenek továbbítani a válaszborítékokat.

Nyilas Mihály szerint az elmúlt nyolc év megmutatta azt, hogy az anyaország tud, sőt nagyon tud segíteni a határon túli magyaroknak, és ez különösen a vajdasági magyarok esetében jutott kifejezésre. Mint mondta, az elmúlt nyolc évben szinte megfordult minden, ahhoz képest, ahogy az előzőleg volt. Azok, akik most szeretnének hatalomra jutni, akkor irányították Magyarországot, és szégyenteljes volt a viszonyulásuk a határon túli magyarokhoz: ‒ Azt szeretnénk, hogy az a támogatottság, amit kapunk az anyaországtól, megmaradjon, az a jó viszony, ami Magyarország és Szerbia között létrejött, még jobban erősödjék ‒ a mi javunkra, hasznunkra itt, Vajdaságban. Mindezek együtt, tehát a gazdasági, kulturális és minden egyéb támogatás, amit kapunk Magyarországról, és amilyen megbecsülést kapunk Belgrádtól a viszonyok miatt, tovább erősítse a helyzetünket és a megmaradásunkat. Ez a megbecsülés, amit élvezünk itt a Vajdaságban, meg kell hogy maradjon, és ez csak akkor tud megmaradni, ha Magyarországot a FIDESZ–KDNP irányítja tovább – magyarázta a tartományi titkár. Hangsúlyozta, amennyiben az eddigi koalíció újra megnyeri a választásokat, a továbbiakban is megmarad a gazdaságilag erős és stabil Magyarország, ami azt jelenti, hogy lesz miből támogatást kapnunk, és továbbra is lesz akarat arra, hogy ez a támogatás megmaradjon. Ha viszont újra a nyolc évvel ezelőtti kormányzás kerül pozícióba, ezek közül minden elveszik. Ennek tudatában kell lennünk, és ilyen értelemben szavaznunk – tette hozzá Nyilas Mihály.

Fehér László felszólalásában elmondta, sorsdöntő lesz a vasárnapi népszavazás, hiszen ezzel együtt egy időre eldől az itteni magyarok sorsa is. Mint mondta, akik most megnyerik a választást, azoknak a világnézete, hozzáállása fogja kreálni a mi életünket is: ‒ Most két külön világnézet képviselői állnak csatasorba a voksainkért. Az egyik csoportnak a hatalom megszerzése csak eszköz, hogy megvalósítsa elképzeléseit. Mégpedig a magyar családok támogatását, a gazdaság élénkítését, a magyar emberek jólétének növelését, a nemzet egészének felemelkedését, valamint megőrizni az országot annak, ami. A másik csoport pedig a hatalom megszerzését tartja célnak, és semmi többet. Csak káoszt okoznának, nem beszélve arról, hogy a határon túli magyarokról, vagyis rólunk, eddig többször is lemondtak – hangsúlyozta a párt intézőbizottságának tagja.

Valka Károly nagyon egyszerűen elmagyarázta, hogy az anyaországi választásokon mi a tét: ‒ A tét az, hogy továbbra is azt az opciót, azt a nemzeti kormányt kell támogatni, amely eddig is sokat segített, elsősorban a vajdasági magyarokon. Úgy gondolom, hogy így lehetünk biztosak, hogy továbbra is segítik törekvésünket, hogy itt maradjunk az anyaföldünkön, és itt próbáljunk érvényesülni – mondta a kúlai alpolgármester. 

Paraczky László