Lapszemle

Szenttamas.rs

 

A Családi Kör lapszemléje

Ahogy azt olvasóink is tapasztalhatták, a menekültkérdés komoly, már-már vérre menő feszültségeket teremtett a néptömegek útvonalába eső országok vezetései között. Bajtai Kornél e heti elemző írása a szájkarate feketeöves mesterének, a szerb miniszterelnöknek a tevékenységére, illetve a szerb-horvát feszültségre fókuszál.

Számos társadalmi és gazdasági tényező sújtja a vajdasági magyarságot. Ezek közül a „gazdasági kivándorlás” az egyik legégetőbb és talán a leginkább érzékelhető. Nem kell különösebb jósképesség ahhoz, hogy belássuk: súlyos következmények várhatóak, ha valami csoda folytán nem áll le az itteni fiatalok kivándorlása. E heti lapszámunkban az ítélkezés legkisebb szándéka nélkül megkértünk három, külföldön dolgozó vajdasági magyar fiatalt, ossza meg tapasztalatait az olvasókkal.

Ezen a héten nyitotta meg kapuit Újvidék Telep városrészén a 2008 óta épülő Európa Kollégium. A napokban az elsős egyetemisták költözhettek be, a felsőbb évesek pályázata jelenleg is tart. A kollégium megkapta a működési engedélyt, így az utolsó akadály is elhárult a beköltözés előtt. Az intézményt lapunk munkatársa is megtekintette, valamint egy interjút is készített Snejder-Sára Ildikóval, az Európa Kollégium megbízott igazgatójával.

Lapszámunk a tanügy egy másik aspektusból is érinti, ez pedig a foglalkoztatás kérdése. Beretka Ferenc írásában a tanügyi foglalkoztatás helyzetének problémáit összegzi, és rámutat azokra a tényezőkre, amelyek miatt az ágazat dolgozói hosszú ideje bizonytalanságban tengetik napjaikat.

Tegye a szívére a kezét az, aki ki meri jelenteni magáról, hogy nem televízió- és sorozatfüggő. Bálint József egy szakértővel készült interjújában e jelenség árnyoldalaira hívja fel a figyelmet.

Bálint István a katalánok függetlenedési törekvéseit veszi górcső alá. Noha egy „átlagos” embert ennek kapcsán az érdekelhet a leginkább, vajon a függetlenség kikiáltása után a Barcelona indulhat-e a spanyol labdarúgó bajnokságban, a helyzet ennél összetettebb, a részletek kiderülnek szerzőnk jegyzetéből.

És maradva a futball milliókat szórakoztató vizein: Délvidéki foci sorozatunkban ezen a héten a kisebbségi sors és az európai foci történetének áttekintését adjuk. Lapunk vásárlói a már említett katalán klub mellett a baszk és a breton csapatok történetéről, a szlovákiai a Dunaszerdahely magyar nyelven szurkoló közönségéről, illetve a Novi Pazar és a macedón bajnokságban induló, de a tetovói albánok klubjának számító Shkendija múltjáról is tájékozódhatnak.