Lapszemle

Szenttamas.rs

 

A Családi Kör lapszemléje

Családi Kör (2017. december 7.) – Jó nekünk itt!

Advent gyerekszemmel

A karácsony a gyerekek ünnepe. Nélkülük csak fenyőfa lenne, bőséges vacsora, díszesen csomagolt tárgyak, társasági összejövetel, de velük együtt: ünnep, csoda, ajándék és család veszi körül a karácsonyfát. Ezért kérdeztük éppen őket arról, hogy milyennek képzelik az idei karácsonyt, miről szól valójában december 25-e, és hogyan várják az év legszebb napját. – A gyerekeket Basity Gréta kérdezte.

Jó nekünk itt

„Sok mindent megéltek már e megszentelt falak, nagyszabású ünnepségeket, püspökök szentelését, jeles vendégek látogatását, de első ízben tanúi az egyházmegyei zsinat megnyitásának” – kezdte ünnepi köszöntőjét Dr. Német László SVD, nagybecskereki püspök a zsúfolásig megtelt nagybecskereki székesegyházban. – Bővíz László írása.

Eleve elrendeltetett (?) – mindenhol kisebbségben (1.)

Levelet kaptam egy szerbiai börtönből. Egy magyar fiatalember írta, aki eljuttatta nekem az önéletrajzát. Elolvastam és rádöbbentem, minden, ami vele történt, sok emberrel megeshetett volna.

Parlamenti eljárásban a költségvetési törvényjavaslat

A dokumentum alapján mire számíthatnak a nyugdíjasok? Ami biztos: a nyugdíjemelés nem januárban, hanem december elsején lép hatályba. Az öt százalékos kiigazítás a törvényes nyugdíjra, nem pedig a levonás után folyósított ellátmányra vonatkozik. – Takács Magda összefoglalója.

Selyemút Vajdaságon át

Szerbia és Magyarország szempontjából nagy előrelépést jelent, hogy végre kiírták a közbeszerzést a Belgrád–Budapest nagysebességű vasútvonal kiépítésére, és Zimonyban már el is kezdődtek a munkálatok e terv megvalósítására.

Víkendház és kukoricagóré a villamoskocsikból

Az idén lenne 120 éves a villamosközlekedés Szabadkán – Az 1920-as évekből származó Škoda csengők szóltak a legszebben – Tómó Margaréta riportja.

Önök kérdeztek, szakértőnk válaszolt

Folyamatosan érkeznek a kérdések Az orvos válaszol rovatunkba. Ezen a héten Dr. Bezzegh Éva, a Családi Kör, valamit a Szabad Magyar Szó Net-dokija három kérdésre válaszol.

PANNONANIZÁLÓ BALKÁNAÁN: Bemocskolni a rohadékoknak – Pressburger Csaba jegyzete

Ami valamilyen formában mozdítható, azt előbb vagy utóbb el is fogják lopni – talán így hangzana Murphy törvénye a 21. századi Szerbiában. Néhány hete lelkes férfiak csoportjai ritkítják a Tisza mentén a fákat, igaz, ehhez nem rendelkeznek semmilyen engedéllyel. Persze a túlélési ösztönhöz nem kell engedély, s télen az ember biztonságérzete még jobban veszélybe kerül. – Tőke János vezércikke.

OKTATÁS: Szankciók és elodázás – Beretka Ferenc jegyzete két érzékeny ügyről.

NEM A GÓLYA HOZZA: A folyékony arany – Tomić Birkás Edina cikke a szoptatás fontosságáról.

KÖZÉLET:Oromhegyesi „csak azért is” – Balla Lajos írása TÁRCA: Füstszűrős jövő – Nagy Nándor jegyzete.

VENDÉGSÉGBEN: Bajsán, Temerinben, Szenttamáson, Ürményházán.

SAJTÓTÖRTÉNET: „…a dolgot őt magát nézzük…” – Önéletrajzi elemek Jókai Mór utolsó elbeszélésében, avagy a Magyar Nemzet évtizedei (6.).

FESZTIVITRÁZS: Karácsonyi élményvadászat.

EMLÉKEK ALBUMA: A Rudolf-legenda (VII.) – Kontra Ferenc minisorozatának utolsó része.

ASZTALI ZENE: A pór Budapest – Radics Viktória írása.

ARANY 200: Értelmezési modellek 17.

IRODALOM: Fekecs Emese.

JEGYZET: Az emberi méltóság – Wilhelm József cikke.

KÉPHISTÓRIÁK: A fülesmedúza és a díszdoktor találkozása.

LEVELEK A KONYHÁBÓL: Szaloncukor házilag.

HOROGRA AKADVA: Jumurdzsák – Huzsvár József cikke.

SPORT: Speár – Németh János írása.

Ezen kívül: óriás keresztrejtvény, ötletsarok, sudoku, gyerekszoba, heti horoszkóp, apróhirdetések, viccek és tv-műsor.

A Családi Kör 2017. december 7-én megjelenő számának borítóján Varga Villő rajza látható.