Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Jó Pajtás, 2017. május 4.

 

Mindössze négy nyolcadikos búcsúzik idén az általános iskolától Doroszlón. Oly kevesen vannak, de őszre a szélrózsa minden irányába indulnak. Helyüket még csak elfoglalják majd a mostani hetedikesek, de a jelekből ítélve ötödik osztály nem nyílik a Petőfi Sándor iskolában, mivel mindössze egyetlen negyedikes van jelenleg az iskolában.

A bácsföldvári Svetozar Marković iskolából ezúttal egy örömteli hírrel jelentkezünk. A Csorba Éva vegytantanár vezette környezetvédelmi csapat  kiválóan szerepelt a Sajó Károly Kárpát-medencei Csapatverseny vajdasági elődöntőjén, így részt vehet a győri döntőn május 16-án. A háromtagú csapat példát mutat ökológiai öntudatosságból nemcsak a diáktársaknak, hanem a felnőtteknek is.

Vasárnap köszöntjük az édesanyákat. Mi Weörös Sándort hívtuk segítségül, akinél szebben, hangulatosabban aligha köszönthetők az anyukák. Ezenkívül egy egész oldalnyi ajándékötlettel rukkoltunk elő, de ennél is jobban árulkodik Kávai Renáta szabadkai harmadikos témába vágó, alkalmi rajza a címlapon.

Rügyfakadás rovatunkban szajáni, óbecsei, bácskertesi, csantavéri, szabadkai, adai, újvidéki, topolyai diákmunkákat közöltünk, irodalmi rovatunkban pedig Kovács Sztrikó Zoltán Fizi Karcsi kalandjaira hívjuk fel a figyelmet. Gyakran találkozhatunk ismerősen csengő nevekkel, olykor sokáig gondolkodunk rajta, vajon honnan ismerős? Kovács Sztrikó Zoltán neve példának okáért a róla elnevezett fizika- és kémiaverseny kapcsán jön képbe. De tudjuk-e ki ő? Mert nem kizárólag fizikus, egyetemi tanár volt, hanem író is. Méghozzá igen érdekes. Nikola Tesla regényes életrajza és több tudományos fantasztikus mese mellett ő írta a Fizi Karcsi kalandjai című tudománynépszerűsítő regényt.

Eheti számunkban továbbá nemesmiliticsi és bácsgyulafalvi példán keresztül megmutatjuk, hogyan lehet alkotni szemétből, ezenkívül válogatást közlünk köztéri szobrok közül, melyek egy-egy sportágat áborázolnak, rávilágítunk mi a különbség a szemét és a hulladék között, buborékkal kísérletezünk, bemutatjuk az akváriumi aranyhal tartásának követelményeit, meghatározzuk, milyen messzire lát a szem, és közelbe hozzuk Birdyt is, azt az angol származású fiatal énekesnőt, aki az idei, 25. Szigetfesztivál fellépői között lesz.