Lapszemle

Szenttamas.rs

 

A Családi Kör lapszemléje

Családi Kör (2017. november 23.) – Tinik Temerinben, Ricsaj Óbecsén:

Ó, az a tini, tini...

Ismét zeneszótól volt hangos szombaton este a temerini sportcsarnok, ahol a sorrendben 26. Tini és Ifjúsági Táncdalénekes-vetélkedő zajlott. Évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez az országunkban a maga módján egyedülálló tehetségkutató verseny, mely már több sikeres zenei pályát választó fiatalnak szolgált ugródeszkaként.

INTERJÚ: Alkalmazott helyett tulajdonos Szabadka külvárosában, az egykori Bajai Kapun túl, egy kis utcában működik a Mišelin SU nevű gumijavító műhely, ahol mindenféle gumi javítását végzik. A műhelyt egy oromi testvérpár, Túrú Imre és Lénárd üzemelteti, akik Tóth Imrének nyilatkoztak.

GURULUNK: Használtautó-vásárlás esetén a számla a legfontosabb Mi a különbség a szavatosság és a garancia között? Mi a teendő, ha az eladó azt ajánlja, a valós vételárnál kisebb összeg szerepeljen a szerződésben? Jó tanácsok használtautó-vásárlás előtt állóknak.

OKTATÁS: Átverés után árverés Egy hét múlva elárverezik az egyik kisvárosi iskola ingóságait. A nagybecskereki Felső Bíróság végrehajtója ugyanis november 30-ára tűzte ki a nyilvános árverést, melyen tételenként vagy csomagban iskolapadok, székek, repedt régi, vagy ajándékba kapott újabb táblák és egyebek, egy iskola mindennapi működéséhez szükséges eszközök kerülnek kalapács alá – Beretka Ferenc jegyzete.

Jövőre is marad a büntető levonás! Habár többen és többször is megígérték, az előrehozott öregségi nyugdíjak esetében a büntető levonás eltörléséből egyelőre nem lesz semmit. Vagyis, aki korábban megy nyugdíjba, az élete végéig csökkentett ellátmányt kap majd – Takács Magda írása a Hintaszék rovatban.

Kell a Ricsaj! „Az együttlét öröme, a tisztesség, az egymás iránti szeretet, tisztelet, megbecsülés és megbecsültség lényegi kimutatása-megmutatkozása, az Istenben, egymásban és magyarságunkban való tiszta hit, mindezek közös megélése!... Ilyen ünnep, ilyen fontos, a vajdasági magyarságunk kalendáriumának fontos napja a Ricsaj.” – mondta Sutus Áron, a VMMSZ elnöke Óbecsén.

Vasárnap van. Együtt a család, vagyis ami még megmaradt belőle. Az utcán ünnepélyes a csend; a hideg és a kényelem is otthon tartja az embert. Meg hát nincs is hova menni. A szomszédasszony lakásba költözött, a mellette álló házak üresek, évek óta csak a kóbor macskák meg a környék csirkefogói látogatják a valamikor meleget és boldogságot ontó otthonokat. Másutt a maradékot csomagolják, jól jön majd a munkásszállón, kollégiumban, közös albérletben az otthonról hozott húsleves, csirke és túrós rétes. A családfő csendesen horkol a vackán, mellette a nyitott újság és a szemüveg. – Basity Gréta vezércikke

OKTATÁS: Év közben, magyarázat nélkül Megszüntették a magyar nyelvű társadalmi-nyelvi szakot a második évfolyamon a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban

CSALÁDI KÖTELÉK: Távtaták és távmamák

NEM A GÓLYA HOZZA: Minden szülés számít, Vajdaságban is! Ünnepélyesen megnyitották a VM4K – Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ felújított épületét Szabadkán

VILÁG: Kihelyezett háború - Amikor a hírekben arról esik szó, hogy valami huszi lázadók Jemenben ezt vagy azt csinálnak, az ember még csak fel sem emeli a fejét. Ha a hírolvasók bemondják, hogy ugyanebben a Jemenben már a milliót közelíti a kolerajárványban megbetegedettek száma, talán néhány ember felkel, és kezet most, biztos, ami biztos alapon.

KÖZÉLET: Sikertörténetek – Vajon tudják-e a sikertörténet szó jelentését azok, akik használják? – teszi fel a kérdést Balla Lajos

TÁRCA: Hol van a mi pénzünk? – Nagy Nándor jegyzete Vendégségben Bácskossuthfalván, Zomborban, Bajmokon

SAJTÓTÖRTÉNET: „…a dolgot őt magát nézzük…” – Önéletrajzi elemek Jókai Mór utolsó elbeszélésében, avagy a Magyar Nemzet évtizedei (4.) Fesztivitrázs: Mókázva ünnepeltünk

EMLÉKEK ALBUMA: A Rudolf-legenda (V.) – Kontra Ferenc minisorozata

ASZTALIZENE: Apolitika, Angelus – Radics Viktória írása

IRODALOM: Celler Kiss Tamás

KÉPHISTÓRIÁK: Amikor a kedves arcú kislány farkasszemet néz a világgal

KERT: Ültessünk fát unokáinknak

LEVELEK A KONYHÁBÓL: Kuglóf hétköznapokra és ünnepekre

HOROGRA AKADVA: Sáros páros – Huzsvár József cikke

SPORT: Csapat ül a fűben – Németh János írása

Ezen kívül: óriás keresztrejtvény, ünnepi üvegfestés, sudoku, gyerekszoba, heti horoszkóp, apróhirdetések, viccek és tv-műsor.

A Családi Kör 2017. november 23-án megjelenő számának borítóján Nemes István alkotása látható.