Lapszemle

Szenttamas.rs

 

A Családi Kör lapszemléje

Családi Kör (2017. november 30.) – Ádventi fény

Az ádventi várakozás lényege, hogy várakozunk arra, Aki van. Arra várakozunk, és az után vágyódunk, ami megtörtént. Bár az ádvent évről évre visszatérő gyakorlata úgy tűnik, mintha emlékezés lenne a régmúlt időkre, valójában a jövő reményteljes várása. – Bővíz László írása.

ADVENTI NAPTÁR A GYEREKEKNEK – A CSALÁDI KÖR ÉS A FESTIVITAS KÖZÖS AJÁNDÉKA AZ OLVASÓKNAK

Világelső a magyarkanizsai Gádzsó Gádzsó az országos bajnokok kategóriájában nevezett az idei világbajnokságra. Az odaút azonban jó néhány izgalmat tartogatott még kutyának és gazdának – meséli Apró István. A határon óriási sor volt, Apró István belátta, hogy akár a bajnokságról is lemaradhatnak, ezért a kishatárra hajtott, ott a határőrök – amint meglátták a gyönyörű kutyát – megjósolták, hogy ebből biztos világbajnok lesz. – Basity Gréta és Tóth Imre riportja.

Ahol asszonyok fájdalmát visszhangozzák a hegyek Huszonkét évvel a mészárlás után a srebrenicai bosnyákok és szerbek ugyanúgy barátkoznak egymással, mint korábban. – Helyszíni tudósítás.

BALKÁN: Fatima bölcsője Emlékeznek Fatimára? Hava Muhić kislányának csak 2012-ben adott nevet, amikor azonosították a csecsemő csontjait. Aprók voltak, más csontokkal keveredtek, nem volt könnyű meglelni a maradványokat, sem megállapítani a személyazonosságot. Fatima a srebrenicai népirtás legifjabb áldozata.

Önök kérdeztek, szakértőnk válaszolt:

Folyamatosan érkeznek a kérdések Az orvos válaszol rovatunkba. Ezen a héten négy kérdésre olvashatják el Dr. Bezzegh Éva, a Családi Kör, valamit a Szabad Magyar Szó Net-dokijának a válaszait.

Szerbiában azonban az észszerűsítés egészen mást cél szolgál. Elsősorban azt, hogy a vezetők megszabaduljanak a (másként) gondolkodóktól, valamint, hogy munkahelyet biztosítsanak családtagjaiknak és azoknak, akikkel a pártgyűlésen találkoznak. Évek óta zajlik az észszerűtlen észszerűsítés, amelynek rövid távú elszenvedői azok az egyének, akik munka nélkül maradnak. – Tőke János vezércikke.

Irány a Déli-sark! Wynne-Hughes Veronika 2014 tavaszán nyakába vette a világot, és elindult hajóstoppal a Föld körül. Idén az Északnyugati átjárónál első magyarként teljesített egy 400 kilométeres expedíciót. – Messmann István interjúja.

A magyar műhold atyja Gschwindt András kitartása a csillagos éggel határos. Volt, hogy a magyar kormány szovjetbarát politikája tett keresztbe, egyszer pedig 50 ezer forinton múlt az első magyar műhold sorsa, de 2012-ben csak elkészült a MaSat-1, amely három évig volt a világűrben. A Budapesti Műszaki Egyetem Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék mezőberényi születésű nyugalmazott adjunktusa, a MaSat-1 szellemi atyja újabb nagy fába vágta a fejszét: társaival a vezeték nélküli kommunikációból származó elektromágneses sugárzást szeretné megmérni a világűrben.

OKTATÁS: Eszményképek kellenek – Beretka Ferenc jegyzete az ideálválságról.

HINTASZÉK: A nyugdíjasok nem ülnek fel a „soha ekkora nyugdíj!” meséjének! – Takács Magda írása a nyugdíjasok követeléseiről.

NEM A GÓLYA HOZZA: Sapka, sál, kesztyű…

KÖZÉLET: Ki hogyan értékelné az államfő történelemtudását? – Balla Lajos osztályzata igencsak az elégtelen felé húz TÁRCA: Elveszett találmányok – Nagy Nándor jegyzete.

VENDÉGSÉGBEN: Udvarnokon, Temerinben, Cserépalján, Zentán, Bajmokon, Bajsán.

SAJTÓTÖRTÉNET: „…a dolgot őt magát nézzük…” – Önéletrajzi elemek Jókai Mór utolsó elbeszélésében, avagy a Magyar Nemzet évtizedei (5.) Fesztivitrázs: Élményt az adventi naptárba!

EMLÉKEK ALBUMA: A Rudolf-legenda (VI.) – Kontra Ferenc minisorozata.

IRODALOM: Czini Zoltán KÉPHISTÓRIÁK: Savoyai és a cikória.

KERT: Miért ne tegyük rendbe a kertet télre?

LEVELEK A KONYHÁBÓL: Forralt bor fázós napokra.

HOROGRA AKADVA: A megszállott – Huzsvár József cikke.

SPORT: Sorsolás a Kremlben – Németh János írása.

GURULUNK: A reklamálás apró részletei – Jó tanácsok használtautó-vásárlás előtt állóknak (2.)

Ezen kívül: óriás keresztrejtvény, kosárfonás, sudoku, gyerekszoba, heti horoszkóp, apróhirdetések, viccek és tv-műsor.

A Családi Kör 2017. november 30-án megjelenő számának borítóján Molnár Georgina Széllel suhan című alkotása látható.