Lapszemle

Szenttamas.rs

 

A Családi Kör lapszemléje

Családi Kör (2017. november 9.):

Új módszerek a szerb mint környezetnyelv oktatásában: a szakértők szerint a reformokkal új fejezet kezdődhet a szerbnyelv-oktatásban, végre megoldják a környezetnyelv elsajátításának problémáit, lassan, de biztosan végleg felszámolják az iskolai félelmeket és traumát, amelyet eddig az elhibázott módszer okozott.

AZ ORVOS VÁLASZOL: Kérdezzen a Net-dokitól! – A Családi Kör és a Szabad Magyar Szó Net-doki rovatának orvosaként főként felnőttek fordulhatnak hozzám pszichés problémák, „ideges” tünetek, lelki és hangulati betegségek miatt, akár pszichiátriai kórképekben szenvedők is, de gyermekek, családok problémáinak pszichés vonatkozásaihoz is tudok útmutatást adni – írja Bezzegh Éva orvos, neuropszichiáter.

INTERJÚ: Művészet, irodalom, jó borok: Klein – Gyulai Zsolt lokálpatriotizmusának és művészetek iránti szeretetének köszönheti Szabadka a Klein House-t.

CAMERA OBSUCRA: Rossz viccek ideje – Bence Erika jegyzete.

OKTATÁS: Környezettudatosság – Balkáni lezserség és törvényi szigor.

HINTASZÉK: Nyugdíjas tiltakozások Zágrábban, Szarajevóban és Belgrádban – Takács Magda összeállítása.

A három csoda – Huszonöt évvel ezelőtt ért véget az ötmillió dollár sakkviadal, amelyről Kubát János főszervező emlékeit idézzük fel.

Robinson Crusoe – Mégis, hogyan lehetséges az, hogy valaki folyamatosan, évekig úgy végezze munkáját, úgy dolgozzon emberekkel, hogy beoltották filantrópia ellen? Mi lenne, ha többé senki nem tenne az emberiség érdekében? – Vígi Zsoldos Zsaklina vezércikke.

INTERJÚ: A kézműves kenu – Egy sikertelen vásárlástól a cégalapításig – Nyughatatlan csodabogár – talán ez a két szó illik legjobban a zentai Đorđe Matićra, aki a Forma kerámiaműhely üzletvezetője és dolgozója is, emellett világutazó, s aki egy napon úgy gondolta: eljött az idő, hogy agyagon kívül fából is készítsen valamit.

NEM A GÓLYA HOZZA: Nem nyomorgatják, stimulálják a babákat – Egyre elterjedtebb a babahordozás – előnyeiről Góbor Szénási Anna babahordozási tanácsadót kérdeztük

MAGYARORSZÁG: A nullásliszt tematizálása – A múlt héten jelentette be a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK), hogy aláírásgyűjtésbe kezd annak érdekében, hogy a kettős állampolgársággal rendelkező határon túli magyarok ne szavazhassanak a magyarországi választásokon.

KÖZÉLET: Nemzetállam, nemzet, demokrácia... – Balla Lajos kérdéseket fogalmaz, de tart tőle, ezek mind válasz nélkül maradnak.

VILÁG: Hszi „papa” Mao szintjén – A Kínai Kommunista Párt (KKP) nemrég Pekingben lezajlott 19. kongresszusának 2300 delegátusa egyhangúlag megválasztotta Hszi Csin-ping főtitkárt (és a Kínai Népköztársaság elnökét) egy második ötéves megbízatásra. A „Van-e ellenszavazat?” kérdésre egybehangzó válaszok érkeztek a Nagy Népi Csarnok minden sarkából: „Egy se, egy se, egy se!”

HÉTKÖZNAP(LÓ): Borogatást zsibbadó lelkünkre! – Szabadka miattunk piruló védőszentje.

TÁRCA: Sors vagy irónia? – Nagy Nándor jegyzete.

GYÖKEREK ÉS SZÁRNYAK: Pipacsok és a Tao – Gara Kata írása.

SAJTÓTÖRTÉNET: „…a dolgot őt magát nézzük…” (2.)

Vendégségben Felsőhegyen, Bajsán, Bajmokon, Királyhalmán.

Fesztivitrázs: A gyertya.

EMLÉKEK ALBUMA: A Rudolf-legenda (III.) – Kontra Ferenc minisorozata.

IRODALOM: Bittner Mónika.

KÉPHISTÓRIÁK: A szörnyeteg születésnapja – A rasztahajú űrlény eljövetele, avagy a nap, amikor a hollywoodi tréfa forgatókönyvvé nőtte ki magá.

KERT: Kezdődik a pihenőidőszak.

LEVELEK A KONYHÁBÓL: Márton-napi menü.

KÖTÖGETŐ: Horgolt függönyök.

HOROGRA AKADVA: Nárciszt fogtam! – Huzsvár József cikke.

SPORT: Kapitányok sorsa – Németh János írása Bernd Storckról és Slavoljub Muslinról.

Ezen kívül: óriás keresztrejtvény, sudoku, gyerekszoba, heti horoszkóp, apróhirdetések, viccek és tv-műsor.

A Családi Kör 2017. november 9-én megjelenő számának borítóján Pósa Ede Nyárias őszi nap című festménye látható.