Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Családi Kör 2018. április 12.

 

„Ti is úgy jártok, mint az István!”

A házunkra vöröskeresztes zászlót tűzetett ki az orosz sebésztiszt, aki a zombori katonai kórházat vezette. A házunk előtt ekkor folyamatosan két orosz fegyveres posztolt, így a partizánok, akik december elején megint megjelentek nálunk, azonnal tovább is álltak.

„A legnehezebb harc az, amelyet önmagunkkal vívunk…”

De mi van akkor, ha az identitás megfogalmazása eleve problémás? Mi van akkor, ha a multikulturalizmus az identitás része? És mi van Drozdik-Popović Teodórával, aki immáron mezzoszoprán énekesként Hollandiából figyeli a vajdasági történéseket?

... wir sprechen auch Deutsch!

Az ajtón belépve egy barátságos „... wir sprechen auch Deutsch!“ vagyis „... beszélünk németül is!” felirat köszönti a látogatót. A Szent Gerhard sokrétű munkásságáról az egyesület elnökével, Beck Antallal és Gabrijela Bogišić kulturális menedzserrel beszélgettünk./span>

Sat-Trakt: „Célunk Zenta esetében is változatlan”

Tulajdonosváltással kezdődött az idei év a legjelentősebb zentai kábeltévé- és internetszolgáltatónál. Azóta három hónap múlt el. Mik az első tapasztalatok, milyen kihívásokkal szembesült az új szolgáltató, mik a tervei a jövőre vonatkozóan és milyen fejlesztéseket tervez?

Improvizáció orgonával és brácsával

Templomi orgona és brácsa. Furcsa párosítás, két merőben különböző hangszer, mégis hangzásban kiválóan megférnek egymás mellett. Főleg most, amikor az improvizatív zene különös hangsúllyal bír világszerte, a rögtönzésből fantasztikus dolgok születhetnek.

Itt vagyok otthon

Így lett nekem három pizsamám, három fogkefém és három kávésbögrém. Így lettek külföldön vásárolt, jó minőségű ruháim. Így láttam meg a világ másik felét. Így értettem meg sok mindent. Így élek én biztonságban.

MIRK – Az iparművészet összeköt bennünket

A kiállított kézimunkák között hímzések, gobelinek, horgolások, csipkék, festmények is voltak. Gyermekrajz-pályázatot is hirdettünk. Mindenki, aki idelátogatott, talált magának olyan dolgot, amely lekötötte a figyelmét”.

Játszósarok a templomban (2.)

Az egyik sarokban egy gyerek olvasás közben az uzsonnáját fogyasztotta, zokniban, otthonosan. Az egyik könyvtárban ráakadtunk Liszt Ferenc kottáira magyarul, s tettünk egy próbát: Petőfi Sándor művei is megtalálhatók voltak, igaz itt csak digitális formában.

CAMERA OBSCURA: Csak a neve volt Arany

„…meg az, amit írt…” – mondja Háy János Margit című novellájában az elbeszélő. Elbeszélése mintha a Hídavatás egyik történetéből nőtt volna ki; az elhagyott asszonyé, kinek teste „nem kell a férfinak, s talán másnak sem”, s aki hajszálnyira van attól az elhatározástól, hogy ezt a testet „belehajítsa […] a pillérektől fodrozódó vízbe”.

Elveszett pénztárcák és kihelyezett karórák

A város területén egymástól távol eső pontokon tizenkét, elég értékes karórát helyeztek el, s várták a reakciót. Pár órán belül a helyi rendőrség jelezte, hogy tizenegy karórát hoztak be hozzájuk az emberek.

Elismerés vagy tortúra – Tanulmányi versenyek naptárzavarban

Február végén kezdődnek és a nyár legelejéig tartanak a hivatalos tanulmányi versenyek. Ezek a minisztériumok és szakmai egyesületek által pártfogolt többszintű erőpróbák voltaképpen az oktatási intézmények hatékonyságának, eredményességének egyedüli reális mércéi lehetnének – Beretka Ferenc írása.

A gondtalan idős korért

A kereskedelmi láncok, üzletek figyelmét felhívta arra, hogy a nyugdíjasok a leglojálisabb vásárlóik, évente közel ötmilliárd eurót költenek. Ebből adódóan az önkormányzatok és sikeres vállalatok kötelessége, hogy jelentős kedvezményben részesítsék őket – Takács Magda összefoglalója a Nyugdíjasok vásáráról.

Kétharmad, újra

Elvégre Magyarország nyugalmat, békét és biztonságot akar. Arra voksolt. Ideje, hogy ezt végre meg is kapja. Ebbe pedig nem fér, nem férhet bele a másként gondolkodók üldözése semmilyen formában. Ez ugyanis soha, sehol sem eredményezett sem nyugalmat, sem békét, sem biztonságot.

Vendégségben Muzslyán, Temerinben, Felsőhegyen, Szabadkán, Bajmokon

KÖZÉLET: Politikai katarzis – A választások után kikiáltotta önmagát győztesnek, de a tömeges ellenállás miatt kiderült, mindezt csak választási csalással érhette el…

MÚLTIDÉZŐ: Diáklázadások Japánban

IRODALOM: Máté Zsuzsanna

ASZTALIZENE: A kiskosár – Radics Viktória írása

TÁRCA: Fütyül a Rigó(mező) – Nagy Nándor jegyzete

ÖTLETSAROK: Horgolt szörnysapka

FESZTIVITRÁZS: Gyerekbarát esküvő

AZ ORVOS VÁLASZOL: „Megmenteném a házasságomat”

NEM A GÓLYA HOZZA: Milyen a jó autós gyerekülés?

HOROGRA AKADVA: Kumé, láttad? – Huzsvár József cikke

SPORT: Régen is voltak huligánok? – Németh János írása

KONYHA: A csodálatos gyömbér

Ezenkívül: kis és óriás keresztrejtvény, sudoku, gyerekszoba, horoszkóp, műveltségi teszt, apróhirdetések, társkereső, viccek és tv-műsor.

Az április 12-ei szám borítóján Szabados Zsófi alkotása látható.