Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Családi Kör 2018. áprils 5.

 

„Tudom, hogy életben van!”

Mivel koraszülött volt, inkubátorba helyezték, s néhány napig az anya látta is ott a fiát, de február 14-én közölték vele, hogy a pici nincs jól, Belgrádba kell szállítani, az anyát pedig hazaengedték a kórházból. – egy eltűnt bátyról, és egy eltűnt csecsemőről szóló megrázó története.

A nemzetiségem: szabadkai

Azt szoktam mondani, hogy szabadkai. Valaki jugoszlávot, más vajdaságit mond, én azt, hogy szabadkai. Nem tudom, és nem is akarom kimetszeni magamból sem a horvát, sem a bunyevác, sem a magyar, sem a szerb darabot. – mondja Natalija Trbović Toljagić.

Ízletes kenyér kicsit keményebb héjjal

Miért esett a választásunk Temerinre? Azért, mert ez a város, mint egy lakmuszpapír jelzi, milyenek a nemzetek közötti viszonyok Vajdaságban. Ha Temerinben minden rendben van, akkor Vajdaságban is úgy van. – milyen tanulságokat lehet levonni az interkulturalizmus vajdasági iskolájából?

Az édesapa harmadszor is fellebbez

Az Egészségbiztosítási Alap visszautasította a tizenkét éves bácskossuthfalvi fiú számára egy létfontosságú genetikai szűrővizsgálat támogatását olyan indokra hivatkozva, hogy az Alapnak nincs szerződése az érintett egészségügyi intézettel. – az édesapa azonban nem adja fel.

Kúl-e két országban szavazni?

Én a magyar állampolgárságot és a vele járó szavazati jogot magamtól sohasem kértem; nekem ezt felkínálták, én pedig köszönettel elfogadtam. Mindig is igyekeztem élni a jogaimmal: azokkal is, amelyekért harcoltam, de azokkal is, amelyek úgymond az ölembe hullottak. És ahol a jog kezdődik, ott az erkölcs véget ér.

Amiről (nem) beszélünk

Azzal sem foglalkozik a sajtó(nk), hogy amíg Koszovó és Szerbia között megint feszült a viszony, addig a Tisza mentén a munkanélküli magyar fiatalokat hívják be egy-két hetes katonai gyakorlatra.

A képzeletbeli palota

Hétfőn nyílt meg és péntekig látogatható a 48. Nemzetközi Kézimunka- és Gyűjtemény kiállítás (MIRK) Csantavéren a Hunyadi János Általános Iskolában. Képriport a megnyitóról.

Kultúra, zene, barátság

Még az Újvidéki Művészeti Akadémia növendéke voltam, amikor évekkel ezelőtt az egykori zenetanárnőmtől, Marjanović Fodor Valériától – aki már két éve nincs közöttünk – hallottam a zentai Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ Kamarakórusáról. A tanárnő még akkor közölte az elképzelését arról, hogy majd egy nap „megöröklöm” tőle ezt az összeállítást. Pár évre rá ez a nap is eljött.

Pöttyösen szép az élet!

Vajdaság-szerte, de Magyarországon is sok helyütt ismerik a kicsi piros autót, amelyen fehér pöttyök láthatók, és amelyet Sziráczky Katalin színművésznő vezet, aki épp valahová tart, hogy közönségét szórakoztassa

Táblagépeket ígér a miniszter

A múlt heti bejelentést főképp a gyermekes családok vehették örömhírnek: Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter bemondta: az állam táblagépeket fog venni a tanulóknak, hogy mindenki használni tudja majd az új, digitális tankönyveket lakóhelyétől, családi körülményeitől, szociális helyzetétől függetlenül. – Beretka Ferenc arra is rávilágít, hogy mi lehet a gond ezzel a kijelentéssel

Helyzetjelentés a teendők vetületében

A nyugdíjas szövetség tavaly többször felhívta az illetékes minisztériumok és a kormány figyelmét a nyugdíjasok rossz szociális helyzetére, meg a rendkívüli, rövid távú korlátozó intézkedések eltörlésének szükségességére. – Takács Magda írása

KÖZÉLET: Add meg nekünk a mindennapi „botrányunkat” (is)! – Az Elios Szerbiában

MAGYARORSZÁG: Politikai békére van szükség Tudatosítani kell a szemben álló felekben, hogy nem ellenségei, csak politikai ellenlábasai egymásnak, akik nem engedhetik meg, hogy családok essenek szét, barátságok szűnjenek meg a politikai hovatartozás miatt. Újra kell tanulni, hogy a másként gondolkodás nem bűn, hanem egyszerű adottság.

RIPORTPÁLYÁZAT: Mese három szomszédos faluról, három nemzetről és egy nem mindennapi vegyes házasságról

UTAZÁS: Madárcsicsergés az illemhelyeken (I.) – Majoros Zsuzsanna Finnországban járt

MÚLTIDÉZŐ: A „prágai tavasz”

IRODALOM: Kővári R. Tünde

TÁRCA: Mire való a borravaló? – Nagy Nándor jegyzete

ÖTLETSAROK: Ötletek a kertbe – amelyeket már ma bevethetsz

FESZTIVITRÁZS: Repül a kismadár!

AZ ORVOS VÁLASZOL: Nyugdíjjogosultság

NEM A GÓLYA HOZZA: Fáj a baba hasa?

HOROGRA AKADVA: Áprilili – avagy, aki kétszer is farkast kiáltott – Huzsvár József cikke

SPORT: A szellemes hordák – A drukkerek ekkor merőben szokatlan választ adtak a felhívásra: fehér alapon fekete betűkkel írták ki méretes transzparenseikre, hogy „piros”, „fehér”, illetve „zöld”. – Németh János írása

KONYHA: Mi fán terem a reformkonyha?

Ezen kívül: kis és óriás keresztrejtvény, sudoku, gyerekszoba, horoszkóp, műveltségi teszt, apróhirdetések, társkereső, viccek és tv-műsor.

Az április 5-ei szám borítóján Kővári R. Tünde alkotása látható.