Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Lapszemle

Jó Pajtás,

2018. december 6.

 

Ritkán adatik meg, hogy éppen Mikulás-napján jelenjen meg a Jó Pajtás, mint idén. A csizmákba mi olvasási élményeket, beszámolókat, fotóval megörökített eseményeket teszünk, és ma zárjuk hat héttel ezelőtt indított karácsonyi nyereményjátékunkat is, melynek legnagyobb tétje egy táblagép lesz.

Eseményekben gazdag a mögöttünk levő időszak, így gyermeklapunk is sok helyre eljutott:

olvasási élmények után kutattunk a IX. Gion Nándor Olvasási Verseny újvidéki döntőjén,

Mátyás király udvartartása nyomába szegődtünk a Szabadkán megrendezett XXIII. Kárpát-medencei Honismereti Versenyen,

versmondók közé szegődtünk Óbecsén,

Ürményházán a Volt egyszer egy Torontál vármegye vetélkedő résztvevőivel a múlt történéseit kutattuk,

őseink életmódjába is betekintettünk az óbecsei Ricsaj Népművészeti Találkozó által, és a szabadkai 52. számú Kosztolányi Dezső Cserkészcsapattal is tettünk egy közös kirándulást.

Bekukkantunk Mikulás szülőföldjére, a törökországi Demrébe, Lázár Ervin által ellátogatunk Lapázi Lopez egy afféle majdnem-Mikulás különleges világába, akit ugyan nem kísérnek krampuszok, és nem is a ragyogóan tisztára pucolt cipőkbe, csizmákba rejti ajándékait, de minden olyan kívánságot teljesít, amely a fülébe jut. Ráadásul megmutatjuk, melyik országban milyen hagyománynak örvend a Mikulás, és hogyan ábrázolja a néphiedelem.

Utánajártunk továbbá: kik az Eiffel-torony „akrobatái”, hol élnek a tündérek, mióta van pénz, mikor veszélyesek a házi kedvencek, tudunk-e alakoskodni, pontosak vagy hanyagok vagyunk-e, mi a különbség a zöldség és a gyümölcs között, milyen koncertek rázták fel Budapestet november végén, fejtörő, vicc, okosító-nemesítő információk, és sok minden más.

Ezen a héten került ki a nyomdából a Mézeskalács, legkisebbjeink lapjának decemberi kiadása is, mely a közelgő karácsonyi ünnepek minden jegyét magán hordozza.

 

Nagy Magdolna szerkesztő