Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Családi Kör (2018.február 8.)

Rehabilitáció igen, kárpótlás mégsem

„Az ügynökség elolvassa a rehabilitációs eljárás bírósági iratanyagát, és amennyiben ott azt látja, hogy XY-t azért ítélték börtönre, mert tagja volt például a Baross Szövetségnek, akkor ők úgy tekintik, hogy a volt tulajdonos a megszálló erőkhöz tartozott, így az utódainak nem jár vagyon-visszaszármaztatás” – Józsa László a vagyon-visszaszármaztatással kapcsolatos gondokról beszélt.

Az a fránya Lila ákác és az ozmium

Az I. Vajdasági keresztrejtvényfejtő verseny sikeres volt – ezt így nyugodtan ki lehet jelenteni. Mivel a verseny után szinte nem akadt olyan résztvevő, aki ne kérdezte volna meg, hogy „akkor lesz folytatás, ugye?”, így a következő verseny megszervezése innentől kezdve már betyárbecsület kérdése. – riportunk a magyarkanizsai versenyről.

Összefogásban az erő

Összefogott a nyugdíjasok és a katonai nyugdíjasok szakszervezete – A két érdekvédelmi szervezet február 22-én 12 óra 5 perckor tiltakozik. A nyugdíjasok szakszervezete azért ragaszkodott a jelzett dátumhoz, mert 2016-ban ezen a napon adta át másodszor az Alkotmánybíróságnak indítványát. – Takács Magda írása a nyugdíjasokat érintő problémákkal kapcsolatban

Probléma? Megoldva!

Rendkívüli szülői értekezleten volt szerencsém részt venni a múlt héten. Minden újvidéki óvodában összehívták a szülőket a súlyos járványhelyzet miatt (kanyaró, bárányhimlő, skarlát és különféle szezonális vírusok dühöngenek mindenfelé már hetek óta). Mit tudhat meg az ember egy ilyen szülőértekezleten? Tulajdonképpen semmi újat. Viszont kaphat egy nagyon szórakoztató, pontosabban tragikomikus képet az ország mentalitásáról. Szerbia kórképét, másfél órába sűrítve. „Aki a helyes úton jár” „Nem szóltunk semmit, amikor a faluban bezárták a bankot. Nem szóltunk semmit, amikor a faluból elment az anyakönyvezető.” – ezt mondták az őrszállásiak, és hozzátették: a könyvtár bezárásával az illetékesek átlépték azt a határt, amely miatt elég volt a hallgatásból, és összefogtak az általuk megválasztott hatalom döntése ellen. – Tőke János vezércikke.

Az okostraktorok és okoskombájnok kora!

Csak a vezetőkar használatával teljes vezérelhetőséget tesz lehetővé úgy, hogy a kezelőnek fel sem kell emelnie a kezét a kényelmes kartámaszról. A traktor irányítása a vezetőkar oldalra és előre/hátra mozgatásával történik, csakúgy, mint egy számítógépes egér esetében. – Szappanos Veronika az AGROmashEXPÓn járt.

A Tet után a tét

Aki figyelemmel kísérte Slobodan Milošević útját Vajdaság leigázásától a háború kirobbantásáig (1988–91), az láthatta, hogy az alkotmánymódosítással kieszközölni próbált hatalomra töréstől az ország szétveréséig a szerb nemzetvezető legfontosabb eszköze a sajtó – és különösen a televízió – volt. Megállíthat-e a sajtó egy háborút? – Walter Cronkite, Lyndon Johnson meg az amerikai nép és Vietnam – Purger Tibor cikke az 1968-as eseményekről

A régi és a modern ereklyék bűvöletében

Az ősök emlékének, a hátrahagyott tárgyaknak, bizarrabb formában a testrészeiknek a tisztelete az idők folyamán sokszor az uralkodók hatalmi eszközévé. Ám nemcsak az uralmon lévők sajátították ki maguknak ezt a sokszor belső megnyugvást biztosító szertartást, hanem a vallási fanatikusok és a nyerészkedők is. – Wilhelm József gondolatai az időseknek és a fiataloknak is szólnak.

OKTATÁS: Tartjuk a markunkat – Beretka Ferenc jegyzete.

KÖZÉLET: Bezzeg az én időmben... – Balla Lajos visszaemlékezésének első része.

A LÉLEK EREJÉVEL: A betegek világnapjára – Ferenc pápa üzenete.

INNEN-ONNAN: Kóbor kutyákról gondoskodnak a rabok.

FESZTIVITRÁZS: Legyen Ön is egy a szépség arcai közül!

IRODALOM: Hózsa Éva.

ÖTLETSAROK: Valentin-napi kézműves ötletek.

TÁRCA: Ha megdobnak kővel... – Nagy Nándor jegyzete.

MŰVÉSZET: Virágozni a sivatagban – Danyi Zoltán írása.

KÉPHISTÓRIÁK: A sok-sok Prohászka János közt eltévelyedve – Szabó Palócz Attila cik.ke

SAJTÓTÖRTÉNETI FELJEGYZÉSEK: Egy évvel ezelőtt indult a Szabad Magyar Szó versrovata (2.)

FILM: A rendszer ellentmondásainak dokumentumai.

HOROGRA AKADVA: A kiválasztott – Huzsvár József cikke.

SPORT: „Gospodine Palotaj” – Németh János írása.

NEM A GÓLYA HOZZA: Utolsó lehetőség az áfa-visszaigénylésre.

AZ ORVOS VÁLASZOL: Ekcéma a stressz miatt?

KONYHA: Vágykeltő fogások Valentin-napra.

Ezen kívül: kis és óriás keresztrejtvény, sudoku, gyerekszoba, horoszkóp, műveltségi teszt, apróhirdetések, társkereső, viccek és tv-műsor.

A Családi Kör február 8-án megjelenő számának borítóján Klájó Adrián Faluvég című alkotása látható.