Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Családi Kör 2018. július 12.

 

Biztosítással megelőzhető a fejfájás

A biztosító akkor fizet, ha a Szerbiai Hidrometeorológiai Intézet hivatalosan is viharnak nyilvánítja az időjárási jelenséget. Azután kaphatnak kártérítést azok a biztosítással rendelkezők, akiknek kárt okozott az erős szél. Mire figyeljünk a biztosítás megkötésekor, vannak-e apró betűs részek?

Irány az uszoda! De melyik? (2.)

Bemutatjuk az adai, az óbecsei, a temerini és az újvidéki uszodákat, valamint a bácspetrőci Petroland aquaparkot, amely a legnagyobb és legkorszerűbb élményfürdő az országban.

Fiú vagyok-e, vagy lány?

Egyre több olyan gyermek van, aki még nem tudja eldönteni, férfi-e, vagy nő. Egy 11 éves, egyelőre leánygyermek arról számolt be, mennyire örül annak, hogy már szedhet speciális készítményeket, amelyek segítségével később érheti őt el a serdülőkor, így van ideje eldönteni, mi is lesz. – Beretka Ferenc írása.

Ideiglenes helyett végleges nyugdíjvégzés

A tervek szerint az év végéig módosítják a nyugdíjbiztosítási törvényt. Az ideiglenes nyugdíjvégzés időtartamát legtöbb három évre korlátozzák. Jelenleg az alap mindaddig nem ad ki végleges nyugdíjvégzést, amíg nem teljes a szolgálati időre és járulékbefizetésre vonatkozó dokumentáció. – Takács Magda összefoglalta a nyugdíjasokat érintő történéseket.

Paripám csodaszép pejkó…

A magánjellegű méntelep önellátó, a 16 lovat pedig etetni, almozni kell mindennap. Ez egyik alapfeltétele annak, hogy a lovasiskola megszakítás nélkül működhessen, mert a faluban nagy az érdeklődés a lovassport iránt.

A vállalkozó nő

Hogyan indítsunk nőként vállalkozást Szerbiában? Ebben segít a Családi Kör, és Dobranić Aranka szakértő, akitől olvasóink tanácsokat is kérhetnek.

Tragikus sorsú zentai patikáriusok

Heiszler Aurél belehalt egy meggondolatlan balatoni fürdőzésen begyűjtött tüdőgyulladásba, Glücksthál Mórt pedig a második világháborúban hurcolták el Auschwitzba, ahol a holokauszt ártatlan áldozata lett – Mindkét eset 1944-ben történt

Ezért is kínos dolog a nacionalizmus

Szeptemberben iskolába indult, elsőbe, ahol a nagy- és kisbetűk, az egyszerű számtani műveletek mellett megtanulta azt is, hogy ő a felelős a városra hulló gránátokért, mert az ellenség, amely a környező falvakból lövi a teleülést, valami érthetetlen, számára mindmáig ismeretlen módon valahogy az ő vére.

Tájház épül a Híressoron

Kalmár László: „A környékben legalább húsz tanyát lebontottak, amit nagyon sajnálok. Valahogy meg kellene őrizni a tanyákat az utókor számára. Ezért is gondoltam, hogy hozzáfogok, és hagyományos technikával, úgy, ahogy az őseink száz évvel ezelőtt dolgoztak, felépítem ezt a vert falú épületet”

KÖZÉLET: Kanizsa Feszt – fiatalok szórakoztatása vagy titkos támogatási csatornák?

HÉTKÖZNAP(LÓ): Görbe a tükröm, magam is az vagyok – Miskolczi József jegyzete

Vendégségben Aracson, Bajsán, Bajmokon, Muzslyán, Kanizsamonostoron

MÚLTIDÉZŐ: Forradalom… vagy netán ellenforradalom

IRODALOM: Gilbert Edit

TÁRCA: Történelmet írni és olvasni – Nagy Nándor írása

JEGYZET: A teremtő ember (1.) – Wilhelm József cikke

KÉPHISTÓRIÁK: Emberek a képen – Szabó Palócz Attila írása

ÖTLETSAROK: Mit tehetünk el télire, és hogyan?

KERT: Júliusi tennivalók a kertben

NEM A GÓLYA HOZZA: Ezeket a teákat igyuk, ha babát szeretnénk

AZ ORVOS VÁLASZOL: Nem megy az orrfújás

HOROGRA AKADVA: Ketten Szászpa ellen (2.) – Huzsvár József cikke

SPORT: A hajrá – Németh János írása

KONYHA: Zöldbabos finomságok

Ezenkívül: kis és óriás keresztrejtvény, sudoku, gyerekszoba, horoszkóp, műveltségi teszt, apróhirdetések, társkereső, viccek és tv-műsor.

A Családi Kör július 12-ei számának borítóján Révész Róbert fotója látható.