Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Családi Kör 2018. június 14.

 

Szárnyakat adjatok!

Első helyen áll minden szülő és gyermek álma-vágya, hiúságának fokmérője, a Vuk-diploma. Nem részletezem, hiszen fél évszázados története alatt jószerével közismertté váltak megszerzésének feltételei, amelyek 1968-ban (pont ötven évvel ezelőtt került ugyanis rendszerbe ez az elismerés) szigorúnak számítottak. – Beretka Ferenc írása.

Horgos: Egy osztály, egy csapat

„Ez egy kisegítő tagozat, ahol a diákok egyéni oktatási program szerint tanulnak. Egy kis létszámú osztály, hat tanulóval. Vannak, akik nem járnak, mások elköltöztek, egyébként a kisegítő tagozat létszáma korlátozott, mivel a tanulók nagyobb figyelmet és törődést igényelnek” – Tóth Imre riportja.

Iratkozók

Már az ingyenesnek mondott általános iskolai és az ígéretek szerint majd ingyenessé váló középiskolai tanulmányok is végtelenül sok pénzbe kerülnek, de némi leleményességgel minden megoldható. Min lehet spórolni?

A szerbiai magyar Mária Rádió napja

Az egybegyűlteket Bálint Ágota, a szabadkai Mária Rádió elnöke köszöntötte, aki négy éve tölti be ezt a tisztséget, majd bemutatkoztak a rádió állandó munkatársai: Szög Ádám, Gubena Árpád, Szabó Réka és Szokol Viktor. Ezután kézről kézre járt a mikrofon, hogy mindenki bemutatkozhasson.

EmArt: Állati jó rajzok kedvenceinkről

Szabadkára látogattak szombaton a szegedi székhelyű Országos Állatvédelmi Alapítvány illetékesei, akik személyesen keresték fel az EmArt képzőművészeti műhely növendékeit, ugyanis nagy sikerrel zárult az alapítvány által meghirdetett „Az én házi kedvencem” című rajzpályázat.

Tengernyi mosollyal az eső ellen

„Elárasztott minket mindenféle eső, ami csak van: apró szemű szurkálós eső, nagy, vastagon ömlő, oldalról zuhogó eső, és néha meg úgy nézett ki, hogy alulról esik az eső fölfelé. Aztán egy szép napon… csak úgy egyszerűen elzárta valaki az esőt, és kisütött a nap”

„Ha egy nő karrierista, még nem azt jelenti, hogy nem családcentrikus”

A felsőhegyi Šašin Natalija a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola tanulója volt, ahol kereskedő szakon végzett, majd ezután szinte azonnal a munka világába csöppent, és mindössze 18 évesen a falu egyik kis boltjában kezdett el dolgozni, majd egészen tíz évet le is húzott ott.

Az orrfolyás az allergia jele?

Néhány napos orrfolyás, amely torokfájást követően alakult ki, egy banális vírusos infekció következménye lehet. Leggyakoribb a rhinovírus által okozott fertőzés, amely magától gyógyul, és tüneti kezelést (megfelelő folyadékbevitel, orrdugulást megszüntető orrcsepp alkalmazása) igényel.

Kísérleti (válság)nyulak vagyunk?

A valutaalap Szerbián kipróbált új projekciója bevált (úgy látszik, mi voltunk a kísérleti „nyulak”), az eredmény a vártnál jobbra sikeredett, és a pénzintézet ezt a módszert a jövőben máshol is alkalmazni kívánja. Ezért nem engedheti meg, hogy a jogi űr miatti esetleges kiadások árnyékot vessenek a projektumra. – Takács Magda írása.

Pannon palimpszeszt

Írásom címét Alexandra Bosnić Đurićtól kölcsönöztem, aki a Végel László életművéről május végén megrendezett újvidéki nemzetközi konferencián tartott e címmel előadást. A tanácskozás szervezője a bölcsészkar mellett a szerző szerbiai kiadója, az Akademska Knjiga volt. – Bence Erika jegyzete a Camera Obscurában

Nem drágult minden

„Menjetek és tüntessetek a kormányépület előtt! Vagy ahhoz nem vagytok elég tökösek?” – a legtöbb esetben ezzel támadtak vissza azok az emberek, akik nem vettek részt benne, és nem is támogatták a múlt heti útlezárásokat, amelyeket Szerbia több városában a magas benzinár miatt tartottak meg. – Tőke János vezércikke

KÖZÉLET: Beati monoculi in terra caecorum

KÜLFÖLD: Lezajlott a szingapúri légyott

Vendégségben Bajsán, Bajmokon, Muzslyán, Kispiacon MÚLTIDÉZŐ: Restauráció: megszállások vége és kezdete

IRODALOM: Bordás Sándor

TÁRCA: Puska vagy ceruza? – Nagy Nándor jegyzete

KÉPHISTÓRIÁK: Nagyfate

ROCK ÖTLETSAROK: Labor otthon

KERT: A flamingóvirág

NEM A GÓLYA HOZZA: Mi kerüljön az egészségügyi csomagba utazáskor?

HOROGRA AKADVA: Majszterok – Huzsvár József cikke

SPORT: Kezdődik! – Németh János írása

UTAZÁS: A Fekete királynő birodalma

KONYHA: Aprócska csodaszer – zöldborsós finomságok

Ezenkívül: kis és óriás keresztrejtvény, sudoku, gyerekszoba, horoszkóp, műveltségi teszt, apróhirdetések, társkereső, viccek és tv-műsor.

A Családi Kör június 14-ei számának borítóján Kolompár Tünde alkotása látható.