Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Lapszemle

Jó Pajtás,

2018. november 22.

 

* Vajdasági viszonylatban fiatal rendezvénynek számít a 8. alkalommal megrendezett Szűcs Imre Gyermekvers-és Prózamondó Verseny, de reményeink szerint utat tört magának az általános iskolás korosztály körében azáltal, hogy a többi vers- és prózamondó versennyel szemben kizárólag a vajdasági magyar irodalomra épít. A szavalóverseny idén nemcsak a fellépők számára volt izgalmas és élménydús, hanem a közönség soraiban ülő Csík Mónika költő, író számára is, aki a rendezvény keretében játékosan mutatta be legújabb, Szekrénylakók című meséskönyvét. Élményeit megosztotta velünk a vetélkedő fiatal résztvevőivel együtt.

* Irodalmi rovatunk ismét egy kortárs művet mutat be, részleteket közlünk Dunajcsik Mátyás A szemüveges szirén című ifjúsági regényéből, melyet Herédi Károly rovatvezető ajánl olvasóink figyelmébe. „Különleges hangulatú prózai szöveg ez – állapítja meg –, de egyben ökomese is, ahol nemcsak egy megható családtörténet bontakozik ki, de környezetünk pusztulásának ijesztői képei is láthatóvá válnak.”

* Mintha elfelejtettük volna: a több nyelv, több kultúra ismerete előnyt és értéket jelent – figyelmeztet eheti Zabhegyezőnk. Hogyan boldogulunk a magyar nyelvvel Szerbiában?

* Keressük továbbá a választ a következő kérdésekre is:

Kik az oszlopos szentek?

Hogy került az Esti Kornél Szabadkára? (Poszteren is az együttes szerepel.)

Kik azok a filmsztárok, akik zenészként is az élvonalba tartoznak?

Pofonegyszerű dolgok, mégsem tudjuk megmagyarázni?

Hogyan kelhetnek új életre a kinőtt pulóverek?

Mi újság a mobiltelefon-piacon?

Mi rejtőzik a fakéreg alatt?

És egy meglepetés: két oldalnyi móka, vicc, olvasói kérésre.

Keresse lapunkat az oktatási intézményekben!

 

Nagy Magdolna szerkesztő