Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Családi Kör 2018. szeptember 13.

 

Viharos ülés várható

A kormány a múlt héten jóváhagyta és sürgősségi eljárásban a képviselőház elé utalta a nyugdíjkifizetés ideiglenes módjára vonatkozó jogszabály megszüntetését. A törvény szeptember 30-ig marad érvényben. – Takács Magda összefoglalója a nyugdíjasokat érintő eseményekről.

Szükség van a drogprevenciós kiállításra!

Június hatodikán rákérdeztünk az illetékes nevére, válasz nem érkezett. Június 23-án és július 11-én ismételten elküldtük többek között Horvát Tímea alpolgármester asszonynak is a levelünket. Jelenleg várjuk válaszukat. – Tóth Imre arra kereste a választ, mi lesz a szabadkai kiállítás sorsa.

Hol a drágább – Szerbiában vagy Németországban? (2.)

A nyomtatásban megjelent legrészletesebb árösszehasonlító sorozat második része – Berta Irma írása.

Létezik-e diákközpontú oktatás?

A Föld nagyon sok országában sántikál, betegeskedik az oktatásügy. Ha nem itthonról, akkor a szomszédos országokból vagy az anyaországból érkeznek a tanítás megújításáról szóló hírek. Ilyenkor mindenki – aki érintett – kissé elbizonytalanodik… - Wilhelm József cikke

Szertelen szeptember

Tavaly mintegy kétszáz intézményben kipróbálták az elektronikus naplót, majd a nyáron némi botrány árnyékában lezárult a közbeszerzési eljárás: az állam 1,6 millió euróért megvásárolta a szoftvert Šarčević miniszter egyik közeli ismerősének cégétől. – Beretka Ferenc cikke.

Magyar marketingfogás

Nem tudom, az idén pepecseltek-e a Vajdasági Magyar Szövetségben többfordulós konzultációkkal, mielőtt összerakták a nemzeti tanácsi választáson induló 35 fős Magyar Összefogás-listát – ha igen, azt módfelett titkolták –, de az első közvetlen választás előtt, 2010-ben még adtak az efféle formaságokra. – Pressburger Csaba jegyzete

Antirigómező

Nem lehet teljesen pontosan meghatározni, hogy mit is csinál a szerb államfő Koszovó ügyében: vagy zseniális stratéga, bátor és határozott államférfi, aki kíméletlenül szembesíti a valósággal a népet, még akkor is, ha az a népnek nem tetszik, vagy egyszerű ripacs, aki megpróbál egyszerre mindenkinek játszani.

Szívvel, lélekkel, varázstűvel

Miután szüleim elmentek dolgozni, én szorgalmasan gyakorolgattam a táskavarrás rejtélyeit a varrógépen, mindig szem előtt tartva az időt. Ugyanis mielőtt hazaértek volna, mindig gondosan rendet raktam: mintha mi sem történt volna. – Fekete Annamária interjúja

Eljöttünk, hogy így fejezzük ki szeretetünket

Ha befejeződnek a munkálatok a Szentkútnál, akkor az egy jelentős fordulópont lehet a falu és a vajdasági magyarság számára. Talán több embernek is munkalehetőséget teremt az a jövő, amelyet még magam sem tudok teljesen elképzelni. – Riport a doroszlói búcsúról.

Ennyi?

Most ugyanazok kerültek hatalomra, akik a 90-es években háborúba, nyomorba döntötték az országot. A legjelentősebb magyar érdekképviselet már egy ideje azt hangoztatja, csakis velük együttműködve, a döntéshozó asztalnál ülve van jövője az itt maradt embereknek. – Tőke János vezércikke

Vendégségben Temerinben, Bácskossuthfalván, Zentán, Bajmokon

CSALÁD: „Becsüljük az együtt töltött időt”

KÖZÉLET: Nyílt levél önmagamhoz (2.)

MÚLTIDÉZŐ: Utolsó győzködések a megszállás előtt – Purger Tibor írása az 1968-as sorozatunkban

ASZTALIZENE: Paradicsomkarnevál – Radics Viktória írása

IRODALOM: Péics Hajnalka – Fibonacci-versek

HOBBI: Mi fán terem a bélyeggyűjtés?

TÁRCA: Több a tantárgy, mint a diák – Nagy Nándor cikke

SAJTÓTÖRTÉNET: A partizánfilmeket kötelező volt megnézni – Szabó Palócz Attila írása

KERT: Fűszernövényeink teleltetése

ÖTLETSAROK: A kávézacc felhasználása otthon

AZ ORVOS VÁLASZOL: Futószemölcsök

NEM A GÓLYA HOZZA: A legalapvetőbb érzelmeiket sem tudják kifejezni (2.)

HOROGRA AKADVA: Amikor a hóhért akasztják – Huzsvár József cikke

SPORT: A puding íze – Németh János írása

ÉVFORDULÓ: Hetvenéves sportszövetségek jubileuma nyomában (6.) – Táborosi László írása

KONYHA: Mindent almával

Ezenkívül: kis és óriás keresztrejtvény, sudoku, gyerekszoba, horoszkóp, műveltségi teszt, apróhirdetések, társkereső, viccek és tv-műsor.

Borítónkon Révész Róbert fotója látható.