Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Lapszemle

Jó Pajtás,

2019. április 4.

 

* Tévhitben él az, aki azt gondolja, hogy a lányok nem szeretnek sakkozni. Lányok a sakktáblánál címmel eheti számában a Jó Pajtás bemutatja a palicsi Miroslav Antić iskola sakkcsapatát. Különös gonddal figyeltünk a csapat lánytagjaira, és Rózsa Zsombor sakkoktató is megosztotta velünk tapasztalatait.

* Tényleg egyszerű lenne a matematika? Bemutatunk egy weboldalt, melynek az a célja, hogy letisztult, egyszerű példákon alapuló magyarázatokkal válaszolja meg a felhasználóknak, mit miért kell csinálni a probléma megoldásához. Az oktatási gyakorlatunkban inkább az eredményekre figyelünk, valójában azonban nem a végeredmény, hanem a végeredményhez való eljutás és az ehhez szükséges módszerek kiválasztása jelenti a valódi kérdést, legalábbis a szakemberek szerint.

* Harc a tanulókért címmel helyszíni riportban számolunk be a temerini Kókai Imre iskolában megrendezett 4. pályaválasztó napról. Több vajdasági középiskola mutatta be kínálatát, és különféle mesteremberek is prezentálták szakmájuk rejtélyeit, amivel nem csak a nyolcadikosokat, hanem a fiatalabb tanulókat is megszólították.

* Mit tudunk kezdeni a mássággal? A miénktől nagyon eltérő világlátással, szokásokkal? A betegségekkel? És az olyan állapotokkal, mint az autizmus? Bele tudjuk képzelni magunkat egy ilyen ember bőrébe? Irodalmi rovatunkban Mark Haddon regényére hívjuk fel a figyelmet, amely valami ilyesmiben segíti az olvasót.

* Keressük továbbá a választ a következő kérdésekre:

Mi fán terem az erdőfürdő?

Mi a délibáb?

Vajon honnan származik az a tengernyi só, amelyből milliószor milliárd tonna van az óceánokban?

Mit tudunk a hipnózisról?

Miért irigykedünk és miért jó korán kelni?

Hogyan fessük be a pólónkat?

Kik is valójában a cigányok ?

Kik is valójában a cigányok?

Még valami: megjelent húsvéti nyereményjátékunk utolsó szelvénye, várjuk a kitöltött szelvényeket, mert két hét múlva már az is kiderül, ki teheti az ünnepi fészekbe az értékes nyereményeket (tablettet, tasztatúrát, könyvet, Jó Pajtás-előfizetést).

 

Nagy Magdolna szerkesztő