Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Lapszemle

Jó Pajtás,

2019. február 7.

 

* Eheti számunk címoldalára Keller Zsóka és Acsai Noel a bácsföldvári Svetozar Marković iskola hetedikes, illetve nyolcadikos tanulói kerültek. Társaik körében elsősorban a mozgásigényükről és átlagon felüli sporteredményeikről ismertek. Bizonyára nem ők az egyetlenek az iskolában, akik kitűnnek valamiben, ám nagyon is érdemes odafigyelni Zsóka moderntáncban, és Noel labdarúgásban kifejtett teljesítményére.

* Sportból sohasem elég, tartják sokan, ezért felkerestük Hegybeli Noémi doroszlói tekézőt, országos bajnokot, aki elmondja, mi ösztönzi, mennyit edz és milyen álmokat dédelget.

* A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség a 2019. évet Regös hétvégével indította. A programnak Mórahalmon a Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola adott otthont. Az emlékezetes hétvégéről a martonosi Fehér Lilla számol be.

* Az emberek többsége teljesen bizonytalan abban, hogy vajon használt-e már mesterséges intelligenciával támogatott szolgáltatást, és ha igen, akkor melyiket. Akik tudni vélik, hogy igen, azok az okostelefonokon kívül leginkább a Facebook személyre szabott hirdetéseit és arcfelismerését, valamint az internetes keresőket említik. Utánajártunk, hol találkozhatunk még a terjedőben levő mesterséges intelligánciával.

* Játszanak-e az állatok? A kérdés egyszerűnek tűnik, de egészen más szempontból látjuk, ha szakember mondja el.

* Mindezen kívül utánanéztünk a Húsvét-szigetek rejtélyének, a Kerekes Band sikereinek, a magyar utónevek divatjának, a multitasking ártalmainak, és egy átfogó összeállításban hívjuk fel a figyelmet azokra a jeles évfordulókra, melyeket idén a képzőművészet világa jegyez.

 

Nagy Magdolna szerkesztő