Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Lapszemle

Jó Pajtás,

2019. június 6.

 

A szokásosnál is gazdagabb tartalommal jelent meg a Jó Pajtás tanévzáró száma, a nyári szünidőre szóló fejtörő-szórakoztató mellékletével, a nyolc oldalas Nyári ZsenikusZ-szal.

Címoldalra az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad került új előadása révén. A riportból kiderül, a gyerekek le tudják győzni lámpalázukat, sőt Az igazságos Mátyás király próbái során belekóstolhattak a színházcsinálás csöppet sem unalmas folyamatába. Ellátogattunk három vajdasági általános iskolába, azokba, melyek nemrég elnyerték az

Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet, köztük a csantavéri Hunyadi János, a szabadkai Zmaj, és Majsai Úti Általános Iskola, keresve a választ, mitől is különelges ez a három intézmény.

Ahol szívvel-lélekkel alkotnak, ott az eredmény sem marad el – ezt már a szabadkai EmArt Műhely hétvégi foglalkozásán tapasztaltuk meg. A mintegy félszáz kisdiákot foglalkoztató képzőművészeti műhely legfiatalabb tagja hatéves, a legidősebb tizenhat, valamennyien eredményesen szerepelnek a különféle pályázatokon.

Mit álmodtak az óbecsei Petőfi Sándor iskola tanulói, amikor az ÁMV-re utaztak, méghozzá egy autóbusznyian? A vetélkedőn kiválóan szerepelő diákok most sem vallottak szégyent.

Futásban extrém tehetségek az újvidéki Bezkornvajnij-testvérek, a Vojvodina Atlétika Klub tagjai. A nyolcadikos Teodóra és az ötödikes Alex eredményei országos szinten figyelemre méltók, s ezt iskolájukban, a József Attila iskolában is méltányolják.

Lapunk beszámol továbbá az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság délvidéki döntőjéről, valamint utánanézett: elszólíthatja-e a horgászás a gyerekeket a számítógép mellől.

Úgy gondoljuk, az olvasás örömét nem kell mellőzni, még akkor sem, ha őszig nélkülözni kell lapunkat, és irodalmi rovatát, az Iránytűt. A nyomtatott kiadványok mellett az elektronikus formában is elérhető izgalmas olvasmányok némelyikére is felhívjuk a figyelmet. Utánajártunk továbbá:

* Mi történt az Isonzó folyónál az I. világháború idején, és mi következett utána? Két oldalas múltidéző áttekintésünkkel zárjuk a magyar történelem legnagyobb csatáit bemutató, 16 részes sorozatunkat.

* Hogyan válik a hernyó lepkévé, avagy kik a nyár tündérei?

* Tudjuk-e, kiket várnak az EXIT-re?

* Valóban ezer évig is szennyezhet egy kidobott nejlonszatyor, amit áltagban 20 percig használunk?

* Mi történik, ha a robotok belépnek a képbe?

* Tényleg gyerekek eszkábálták az első rollereket?

* Mit mesélne rólad a szobád?

* Hogyan szól a napozás tízparancsolata és hogyan működik a szerelem kémiája?

A tanév utolsó Jó Pajtásának poszterére a Feszty-körkép került, melyet 125 évvel ezelőtt, épp pünkösd vasárnapján adtak át a nagyközönségnek.

Megjelent a Mézeskalács tanévzáró, idei hatodik száma is. Kiadványaink az oktatási intézményekben szerezhetők be.

 

Nagy Magdolna szerkesztő