Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Lapszemle

Jó Pajtás,

2019. május 9.

 

Megalapításának ötlete sok évvel ezelőtt, a második világháború után született, napját pedig minden év május 9-én ünnepeljük. Ez az Európa-nap, annak az államközösségnek a napja, mely tagországainak száma máig 6-ról 28-ra emelkedett, és akik közé Szerbia is tartozni szeretne. Mit nem tudunk még az Unióról? Ennek jártunk utána, mint ahogyan keressük a magyarázatot arra is, miért is van „két” Európa: egy olyan, amelyben élünk, és egy olyan, aminek mégsem vagyunk a része. Hogy is van ez?

Idén is igen jól szerepeltek a péterréveiek a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn. Arany minősítést érdemelt ki a Pintyőke énekcsoport és a Bovánovics Emília–Györe Réka kettős. A kivételes énekkettőst – akikről még bizonyosan sokat fogunk hallani –, iskolájukban kerestük fel.

A hosszúra nyúlt tavaszi szünidő után egy csomó tudósítás került gyermeklapunkba, és keressük a választ a következő izgalmas kérdésekre is:

* Mi is az a trapitizés? A kérdést irodalmi rovatunkben vetettük fel, egészen pontosan Darvasi László Trapiti című művében Herédi Károly rovatvezetővel.

* Miként zajlott az 1848-as magyar szabadságharc egyik neves csatája, a pákozdi csata? A magyar történelem legnagyobb csatáit bemutató sorozatunk 12. részében erre a kérdésre is megadjuk a választ.

* a LED-technológia gyorsan fejlődik, de miért is ennyire népszerű, és milyen előnyök szólnak mellette?

* melyek a legrégebbi élő szervezetek a Földön, vajon mikor alakultak ki a különböző fajok?

* Vannak-e időjárást jelző állatok? Hogyan jelzi a gekkó, a kakas, vagy a macska, hogy hamarosan elered az eső?

* Kik azok a zenészek, akik nem csak rajonganak a Trónok harcáért, hanem meg is jelentek a sorozat korábbi évadaiban? Csokorba gyűjtöttük ennek a népszerű sorozatnak a zenei közreműködőit, már csak azért is, mert a sorozat nyolcadik évadának utolsó részét hamarosan, május 19-én vetítik.

* Hogyan válhat a kedvenc cipőnk az ellenségünkké?

* Nem utolsó sorban arra az örökös kérdésre is keressük választ a Jó Pajtás eheti számában, hogy melyik mozgásforma, vagy sport illik alkatunkhoz leginkább?

Gyermeklapunk ára változatlanul 50 dinár és beszerezhető a tanintézményekben.

 

Nagy Magdolna szerkesztő