Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Családi Kör

2019. március 14.

„Szerbiában megalázó mezőgazdasági termelőnek lenni”

A törvény azt mondja, ha van fél hektár földed, s amennyiben nem vagy foglalkoztatott, akkor évente mintegy ezer eurót be kell fizetni a nyugdíjalapba. Még 2014-ben bírósági szakértőt kértünk fel Szabadkán, hogy mérje fel a tiszta bevételt egy hektáron.

Az alma rájuk rohad, vevő nincs

Ennek a piacnak vége van, nincs vásárló. Se vásárló, de árus se. Ha szétnézünk, jobbról van a Tibi, balról még három árus… Ez tönkrement, hiába nagybani piac, itt semmi forgalom nincs. Elmentek az emberek, nagy boltok nyíltak, azok olcsóbban tudják adni az árut… – Vígi Zsoldos Zsaklina a szabadkai piaci árusokkal beszélgetett

Ma ők a legnagyobb hőseink!

Arról szól, hogy a még olyan kemény anyagok, mint a gyémánt sem képesek ellenállni bizonyos elemeknek. A tűznek például. A forradalmi gondolatnak, ha kifejtjük és valóságra fordítjuk a metaforát. És ehhez elegendő néhány „álmodozó rajongó”. – Bence Erika az irodalmon keresztül emlékezik az 1848-as szabadságharcra

Forradalmi vizsgáztatás

A magasabb pozíciókon ülőktől érkeznek az intelmek: ne menj a tüntetésre, ne szólalj fel, ne sétálj! Napok kérdése, hogy a tüntetéseken részt vevőket a hatalom elkezdi megregulázni, köztük elsőként azokat a magyarokat, akik felszólaltak a rendezvényeken. Az egzisztenciájukra törnek majd, elveszik a munkahelyüket. Ezt viszont csak úgy tudják megvalósítani, ha a cégvezetők, elnökök, igazgatók ehhez asszisztálnak. – Tőke János vezércikke

Kussolás és hozsannázás

Az MNT-ben a média helyzete nincs napirenden, hiszen minden olajozottan működik: érkeznek a forintmilliárdok Magyarországról, új székházat lehetett belőlük építeni Szabadkán a Pannon RTV-nek, tatarozni lehetett belőlük a Magyar Szó igencsak rozoga épületmonstrumát Újvidéken és a Hét Nap szerkesztősége is sokkal jobb körülmények között készítheti immár a lapot a Magyar Ház nevezetű üvegpalotában. Ám mindennek megvan az ára… – Pressburger Csaba írása.

EGYÜTTESEK BEMUTATÁSA: A Mendicus tamburazenekar.

A megfejthetetlen színpadi csoda: Romhányi Ibi …tanúja volt a legkegyetlenebbnek is, amikor Mindenem földi élete lezárult. Akkor nem tudtam, hogy Ibi életének utolsó kívánságával is engem fog megkeresni, jelesül, hogy földi maradványait utolsó színpadi szerepe jelmezében, Martha Washington ruhájában temessük el. – Káich Katalin visszaemlékezése a színésznőre.

Sok áldozat van, akit jó volna, ha kivezetnénk nehéz helyzetéből

Szerbiában volt egy ilyen esetünk, nem volt nehéz megtalálni a tanút, aki jelentkezett ezen a tárgyaláson, és aki névvel felvállalta a saját történetét, amelynek alapján elítélték a papot. A felkutatása könnyen ment, de annál nehezebb volt utána elbeszélgetni vele és átérezni a szenvedését, felfogni azt, hogy mi és hogyan zajlott le, miért is történhetett meg így, és hogyan volt évtizedeken át eltussolva vagy megtűrve.” – Dr. Német László SVD püspök a kiskorúak védelméről szóló konferencia után nyilatkozott a Nagybecskereki Egyházmegye honlapjának.

Japánban szeretnék továbbtanulni

Az immár négy éve Budapesten élő adai származású 22 éves Könyves Lilla annak a bizonyos sorsnak köszönhetően immár egy sokkal szélesebb látókörrel rendelkezik, mint a legtöbb hozzá hasonló korú fiatal. Életútja és történetei már most egy igen színes palettát képeznek. – Pósa Tamara interjúja.

A Dunától a Tiszáig, és még azon is túl

Ebédidőben a gasztronómia területére tevődött át a hangsúly, Kupuszináról Dubacz Éva érkezett, aki mákos rétest sütött; Hertelendyfalvát Varga Erzsébet képviselte, és szentjánoskenyeres gőzfánkja. A hölgyeket annyira megrohanták, hogy alig jutottak lélegzethez. – Szappanos Veronika riportja a Vigadóban megrendezett Vajdaság Napjáról.

Évértékelő a Tartományi Nyugdíjas Szövetség közgyűlésén

A javuló gazdasági feltételek arra ösztönözték a szövetséget, hogy az állami szervektől hatványozottan követeljék a nyugdíjasok szerzett jogainak maradéktalan tiszteletben tartását és érvényesítését. Az érdekszövetség tavaly többször levélben kezdeményezte a kormánynál, a pénzügyi és munkaügyi miniszternél a nyugdíjbiztosítási rendszer módosítását, az ideiglenes nyugdíjcsökkentési törvény megszüntetését és a nyugdíj-összehangolás visszaállítását. – Takács Magda összefoglalója

Sikerek és pótsikerek

Bizonyára sokan rájöttek, hogy az itteni magyarok aggasztó szerb nyelvismeretére gondolok (és vice versa), hiszen egy élő és működő kétnyelvű közeg magától adja a célnyelvi környezetet mindkét irányban. Vajon miért nem jár ez természetes módon elsajátított kölcsönös és használható nyelvtudással? – Beretka Ferenc írása a nyelvtanulással kapcsolatban.

Fél évig az eladónak kell állnia a javítási költségeket

A szavatosság a használt autók esetében azt jelenti, hogy a gépjármű műszakilag rendben van, részt vehet a közlekedésben. A használt autóknál a szavatosságra vonatkozó rész a szerződésben foglaltak szerint lehet egy év, ha azonban a szerződésben nincs erre vonatkozó rész, akkor az eladó – ugyanúgy, mint az új autók esetében – kétéves szavatosságot vállal. Sokszor előfordul, hogy a vita tárgyát képezi, pontosan mire vonatkozik a szavatosság?

Hangfoglaló a Népkörben!

Sikerrel vett részt a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán a Szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ, és támogatást nyert a Hangfoglaló program lebonyolításához, aminek köszönhetően több sikeres rendezvény zajlott le az elmúlt időszakban, tavasszal pedig folytatódnak a programok.

Vendégségben Felsőhegyen, Topolyán, Nyugat-Bácskában, Bajmokon

KÖZÉLET: Az oktatás területén elért „legnagyobb reformokról” – Balla Lajos írása

KÜLFÖLD: A britek majd szépen belefulladhatnak a sörükbe

KÉPHISTÓRIÁK: A kusza cselekményszálak elkunkorodó végén

TÁRCA: Sej-haj, hosszú haj! – Nagy Nándor jegyzete

JEGYZET: 1979 – ekkor kezdődött a mai világ? – Messmann István visszatekintője

SAJTÓTÖRTÉNET: Suttyomban – Szabó Palócz Attila írása

ASZTALIZENE: Egy fényképre – Radics Viktória tárcája

IRODALOM – Körmöci Petronella: Mit jelent a boldogság?

ÖTLETSAROK: Fertőtlenítés, tisztítás és gyógyítás

KERT: Március a kertben

NEM A GÓLYA HOZZA: Pisigyűjtés totyogónál

AZ ORVOS VÁLASZOL: Műtét utáni hőemelkedés

HOROGRA AKADVA: A kezdetek kezdete – Huzsvár József cikke

SPORT: A kerengő edzők – Németh János írása

KONYHA: Krumpli sósan és édesen

Ezenkívül: kis és óriás keresztrejtvény, sudoku, gyerekszoba, horoszkóp, műveltségi teszt, apróhirdetések, társkereső, viccek és tv-műsor.

Borítónkon Mikovity Zsuzsanna alkotása látható.