Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Lapszemle

Jó Pajtás,

2019. szeptember 12.

 

Sok újdonság vár ránk a tanévben: egyesekre új tanterv, másokra új tankönyvek, még másokra digitális tantermek vagy éppen felújítás alatt álló iskolaépület. Bárhogy is, csak örülhetünk, hogy Vajdaság 73 általános iskolájában folyik magyar nyelvű oktatás, és a legtöbb magyar ajkú gyermek anyanyelvén kezdi meg tanulmányait. Persze a változások mindig egyfajta kihívást is jelentenek, és egyelőre csak elképzelni tudjuk, milyen lesz a élet a kámforrá váló naplók után, vagy egy jövőt idéző, digitális tanteremben.

Még mielőtt becsöngettek volna az iskolába, megtartottuk a Jó Pajtás Liga 4. fordulóját. Kishorgászaink vendéglátója a péterrévei Kecsege Sporthorgász Egyesület volt. A több mint harminc versenyző a Csík torkolatánál mérte össze tudását, meg persze tette próbára szerencséjét, hiszen köztudott, hogy a halfogáshoz arra is szükség van. A liga utolsó, 5. fordulóját szombaton rendezzük meg az óbecsei csatornaparton.

Mi fán terem a slam? Nagy Sándor és Sallai Márk magyarországi egyetemisták által közelebb kerülhetünk a válaszhoz. Ez az egészen újfajta költészeti stílus, a slam nem sorolható a versfelolvasáshoz, mert első hallásra is érthető a szövege, nem színházi előadás, mivel nincs előzetes forgatókönyve, és nem is rap, mert nincs alatta zene.

A Jó Pajtás eheti számában bemutatjuk az óbecsei Balázs Korinnát, az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola hatodikosát is, aki a magyar nyelvi és nyelvhelyességi versenyeken rendre bizonyítja rátermettségét.

Mindezen kívül a következő kérdésekre is keressük a választ:

Miért szeresd a szeptemberi iskolakezdést?

Hogyan könnyíthetsz az iskolatáskán?

Mi fán terem a kvantummechanika?

Milyen titkos szokásai vannak az űrhajósoknak felszállás előtt?

Milyen világ a cirkusz világa?

Miért érdemes lovagolni?

Mennyire bízol önmagadban?

És nem utolsó sorban: Kik a palicsi állatkert új lakói?

A lap ára változatlanul 50 dinár és megrendelhető a tanintézményekben.

 

Nagy Magdolna szerkesztő