Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Családi Kör

2020.november 5.

Emlékképek a valamikori bajsai kultúrotthon múltjából

2000. október 25-e a falu polgárai számára emlékezetes és szomorú dátum; a napsugaras őszi délutánon lángok martaléka lett a patinás, páratlan szépségű művelődési ház. Felelőtlen emberi viszonyulás folytán rövid idő alatt porrá égett a tetőzet, a nézőtér, a színpad és a nyílászárók. Erre a szomorú eseményre Az iskola című könyvben megjelent írással emlékezünk.

A különbség

Csendesebbnek tűnt az idei halottak napja – állapította meg egyik ismerősöm, aki arra alapozta a mondandóját, hogy a járvány miatt sokan nem tudtak hazajönni a szülőföldjükre, így a temetők közelében mindig akadt parkolóhely. Az emberek nem álltak le beszélgetni, hanem csak elhelyezték a mécsest, a koszorút szeretteik sírján, kicserélték a vizet a vázában, tettek friss virágot, és mentek tovább a dolgukra. Tőke János vezércikke.

A válságstábnak mennie kell!

A koronavírussal fertőzöttek, illetve a járvány miatt elhunyt személyek számadataival való manipulációk miatt a szerbiai orvosok egy csoportja Együtt a Covid ellen elnevezéssel petíciót kezdeményezett, amit eddig több mint 2800-an írtak alá, egyebek közt dr. Cservenák Péter topolyai szülész-nőgyógyász szakorvos, akivel Tóth Imre beszélgetett.

Le kellene vetni, mint egy rongyos kabátot!

Nincs jó helyzetben a kritikai véleményének hangot adó. Nemcsak azért, mert bírálatával magára vonhatja a bírált személy(ek) haragját, hanem mert kritikája olyanokat is eltalálhat, akik ugyancsak az érintett területen dolgoznak, de munkájukat kiválóan végzik. Több évtizedes kritikusi/recenzensi tapasztalatom azt mutatja, hogy magukra a bírálatot inkább ők veszik, holott a tehetségteleneknek, a rosszul teljesítőknek, a felkészületleneknek, a lustáknak kellene okulniuk belőle. Bence Erika jegyzete.

Šarčević ment, Ružić jött

Nem tudom igazán, hogy megnyugtató hír-e, vagy sem, de minden alkotmányos és egyéb aggályon és határidőn túl végre van az országnak kormánya. És újfent megerősítést nyert: az oktatásügy még mindig a társadalmi felépítmény mostohagyermeke, és egyáltalán nem kapkodnak sem a pártok, sem a bársonyszékek lehetséges várományosai e hányatott tárca után. Bertka Ferenc jegyzete.

2020 nem a vigasság éve

A járványhelyzet idén kihatott az élet minden egyes területére. A vendéglők egy időre bezártak vagy rövidített munkaidővel dolgoztak, egy nagyobb esemény pedig helyszín nélkül nehezen kivitelezhető. Az idén több ünnepséget elhalasztottak vagy lemondtak a rendkívüli helyzet beállta miatt. Többek között lakodalmakat és az osztálytalálkozókat kellett jövő évre halasztani. Nagy Valentina riportja.

A kavillói csodálatos eperfa

Régebben a vajdasági falvak utcácskáit rendszerint eperfák szegélyezték, és az utak mentén is lédús gyümölcsöt termő fekete és fehér eperfák sorakoztak. Azonban mióta térségünkben megszakadt a selyemút, az eperfák szinte teljesen eltűntek, és nem főznek annyi eperpálinkát, hogy a nedű szerelmeseinek a fejébe szálljon, mint egykor. Milorad Mitrović riportja.

Villa Dolorosa

Nem állítható, hogy bombaként robbant a közvéleményben a hír, miszerint a régi/új miniszterelnöknő hamarosan lakcímet változtat, és beköltözik az Aleksandar Karađorđević utca 75-ös szám alatt levő villába. A Dedinje városrész tulajdonképpen Belgrád Rózsadombja, ahol a leggazdagabb családok élnek. Ez sem újdonság, hiszen nem egészen száz évvel ezelőtt egy bizonyos Miloš Savčić, Európa akkori leggazdagabb építési vállalkozója, nem mellesleg Belgrád polgármestere úgy döntött, hogy az erdőkkel borított Topčider szélesebb térségében egy mondén városrészt alakít ki. Both Mihály jegyzete.

KÖZÉLET: Barangolás a médiában – Balla Lajos jegyzete

TÖRTÉNELMI MOZAIK: Járványok és babonák – Wilhelm József írása

HINTASZÉK: Javítani kell az idősek életszínvonalán – Takács Magda írása

JEGYZET: Hallatlan eset halottak napján – Nagy Nándor jegyzete

A LÉLEK EREJÉVEL: Az angyalokkal és a túlvilági lelkekkel is társalgó kortársunk – Dr. Harmath Károly atya írása

BETEGSÉGEM TÖRTÉNETE: Bakancslista és koronavírus – Juhász Denisz naplója

KÖNYVAJÁNLÓ: Az volt a mániája, hogy a család valamelyik tagja megöli – Grajlah Emma fordításában

Vendégségben Zomborban, Ludason

IRODALOM – Danyi Zoltán: A kertész naplójából

KÉPHISTÓRIÁK: A közönség ellenállása…

HOROGRA AKADVA: Kukacok, giliszták, férgek és más finomságok – Huzsvár József cikke

SPORT: Mi lett velünk? – Németh János írása

MAGYAR SORSOK VAJDASÁGBAN: Dolgom van még a szürkületben – Emléksorok az ötven éve elhunyt Fekete István tiszteletére Szabó Palócz Attila tollából

NEM A GÓLYA HOZZA: Mielőtt internetezni engednénk a gyermekünket

AZ ORVOS VÁLASZOL: Megoldás a fülcsengésre

ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK: Civilizációs betegségek és a túlsúly

KERT: Nyuszimese

ÖTLETSAROK: Sütőtökből váza

KONYHA: Válogatott libafalatok

Ezen kívül kis- és óriásrejtvény, sudoku, sakkrovat, fejtörő, műveltségi teszt, sajtótörténeti feljegyzések, gyerekszoba, horoszkóp, apróhirdetések, társkereső, viccek és tévéműsor valamint a vajdasági magyar színházak novemberi játékrendje.

Borítónkon Szappanos Veronika fotója látható