Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Családi Kör

2020. szeptember 17.

Kétszázezer kiskert kiaknázatlan kincse

Átértékelődött a koronavírus alatt megtermelt zöldségek és gyümölcsök jelentősége, mert olyanok is termeltek, akik eddig nem, vagy csak néha fogtak a kezükbe kapát, kaszát, hogy olcsó és egészséges termékeket állítsanak elő maguknak és a családjuknak. A Tisza menti kertbarátok rendszeresen találkozókat szerveznek, ahol tapasztalatcsere mellett összegezik az eddig elért eredményeket. Ennek kapcsán látogattunk el Bödő Kálmánhoz, Miskolci Gézához és Holló Lillához, kinek a hobbikertje gazdasági vállalkozássá nőtte ki magát – Milorad Mitrović riportja.

Eredetünk nyomában

Az ember természete kíváncsi, előszeretettel kutatja a jövőjét, de a múltját is, főleg, ha válaszokat akar kapni arra a kérdésre, ki ő, honnan származik. Kiváltképpen, ha eredetét illetően vannak fehér foltok, nem letisztázott, hogy a távoli ősei honnan származnak, mely közeli vagy éppen távoli régiókban élnek biológiai értelemben vett rokonai. Németh Endre matematikus, szoftverfejlesztő, akinek kutatási területe a magyarság eredete, több mint tíz éve foglalkozik filogenetikai és populációgenetikai adatok értékelésével, modellezésével. Nem mellesleg vajdasági gyökerei is vannak, és azt állítja, az a sokszínű környezet, ahonnan édesapja származik, befolyásolta őt abban, hogy éppen a magyarság eredetét kutassa – Vígi Zsoldos Zsaklina interjúja.

Október elseje az idősek nemzetközi világnapja

A szakemberek szerint a népesség elöregedése az egyik legnagyobb társadalmi átalakulás. Egyre több idős ember lesz. Manapság a népesség elöregedése az emberiség legnagyobb sikere, de egyúttal a közegészségügyi kihívások egyike is, mert a korosak nagyobb kockázatot jelentenek, gyakran több egészségügyi problémával küzdenek egyszerre -- Takács Magda írása a nyugdíjasokat érintő kérdésekről.

Bánáti autópálya hatszázmillió euróért

Újabb információk láttak napvilágot a Belgrád–Nagybecskerek–Újvidék autópályával kapcsolatosan. A szerb sajtó által közölt hírek szerint az autópálya mintegy száztíz kilométer hosszú lesz, s jelentősen hozzájárul majd Vajdaság keleti részének a fejlődéséhez, emellett Pancsova is sokkal gyorsabban megközelíthetővé válik – erről olvashatnak bővebben a Gurulunk rovatunkban.

Külsőleg és belsőleg

A külvilág felé (tehát „külsőleg) Belgrádban továbbra is azt kommunikálják, hogy „déli tartományukkal” a gazdasági együttműködésről, infrastrukturális beruházásokról tárgyaltak, de az amerikaiakkal állapodtak meg, mivel Koszovó a nemzetközi jog szerint nem is lehet tárgyalófél. Ezzel szemben Donald Trump és csapata „Szerbia és Koszovó”, illetve a „két fél” vagy a „két ország” megfogalmazást használja. Az is kiderült, hogy az aláírt dokumentumban nem szerepel apró csillag a Koszovó elnevezés mellett, tehát elmaradt az eddig használt lábjegyzet – Németh János kommentárja az Aranykor rovatban.

A megoldás

Korrupció. Annyira közismert és elterjedt fogalom, hogy már felesleges is magyarázni a jelentését. Egyébként érdekes, hogy nemzetközi kutatások sokasága mutatta ki és bizonyítja, hogy ez, illetve az ez ellen való küzdelem képezi az egyik leggyakrabban elhangzó választási ígéretet. Vagyis évtizedek (századok?) óta a világ szinte minden országában, szinte minden egyes választási kampány során szinte minden egyes párt megígéri, hogy ha hatalomra kerül, akkor bizony hadat üzen a korrupciónak, és felszámolja azt. Már csak az ígéretek gyakoriságából lehet következtetni arra, mekkora sikerrel…– Kókai Péter vezércikke.

Mentsük meg a Bagolyvárat!

A Bagolyvár – ami sokak szerint Palics egyik legszebb épülete – a kiváló sportoló, az 1880-as palicsi olimpia alapítója, Vermes Lajos sportkomplexumának keretében épült azzal a céllal, hogy itt szállásolják el a vetélkedőre érkező sportolókat. A svájci stílusú villa bőséges faanyag és a Zsolnay porcelángyár cserepeinek felhasználásával épült 1892-ben. A Bagolyvár közvetlen környezetében valamikor aszfalt kerékpárút, lelátók, edzőpavilonok, nyári színpad és egy kávézó helyezkedett el, ma pedig Vermes Lajos szobra áll az épület mellett. A gazdátlan, egyre inkább lepusztuló Bagolyvár megmentésére az elmúlt évtizedekben több kezdeményezés is született, melyek zöme a palicsi Török István festőhöz és művésztársaihoz köthető. Idén, nyár végén Török újabb segélykiáltást intézett a nyilvánossághoz – Tóth Imre beszélgetett vele.

A LÉLEK EREJÉVEL: Az apostolutód választása napjainkban – Dr. Harmath Károly atya írása

ASZTALIZENE: Diákszabadság – Radics Viktória jegyzete

JEGYZET: Az újságíró élet is számít (?) – Both Mihály írása

OKTATÁS: Konszenzussal és szeretettel – Beretka Ferenc gondolatai a védelmi intézkedésekről az iskolákban

KÖZÉLET: Valamikor miénk (is) volt Jancsika doki! – Balla Lajos jegyzete

JEGYZET: Sör hab nélkül – Nagy Nándor jegyzete

KÜLFÖLD: Egy korty novicsok

TÖRTÉNELMI MOZAIK: Manipuláció az ókori „pokol kapujában” – Wilhelm József írása

MA IS IDŐSZERŰ: Miért hazudnak a politikusok?

Vendégségben Doroszlón, Szenttamáson, Szabadkán, Kishegyesen, Temerinben és Újvidéken

IRODALOM – Kalász István: A vállalkozó fia

KÉPHISTÓRIÁK: Három ország egy sorban

HOROGRA AKADVA: Másmilyen nyár – Huzsvár József cikke

SPORT: Közleményháború – Németh János írása

NEM A GÓLYA HOZZA: A Covid–19 nem jár súlyos következményekkel a gyerekekre nézve

AZ ORVOS VÁLASZOL: A nők korán kelő pacsirták, a férfiak éjjeli baglyok

ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK: Hozzuk gyorsan formába a testünket!

KERT: Rövidülnek a nappalok

ÖTLETSAROK: Ha már viselni kell, öltöztessen!

KONYHA: Variációk padlizsános ételekre

Ezen kívül kis- és óriásrejtvény, sudoku, fejtörő, műveltségi teszt, sajtótörténeti feljegyzések, gyerekszoba, horoszkóp, apróhirdetések, társkereső, viccek és tévéműsor.

Borítónkon Tóth Imre fotója látható