Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Családi Kör

2020. szeptember 24.

A vészhelyzeteket sokan nem tudják kezelni

Az idén már mintegy harminc motoros veszítette életét a szerb közutakon, a halálos kimenetelű motorbalesetek száma fél év alatt elérte a korábbi egyéves átlagot. A legtöbb baleset a motoros hibájából következik be, még ha a hivatalos jelentésekben nem is mindig ez olvasható. Mi a balesetek legfőbb oka – erre kereste Tóth Imre a választ.

Pályázati kimutatásra várva

A közösségünkben az elvándorlás egyik nagyon fontos oka az anyagi és társadalmi egy helyben topogás. Vajdaságban jelenleg csupán 120 és 180 ezer közötti lehet azon magyarok száma, akik életvitelszerűen itt élnek – nyilatkozta Gábrity Molnár Irén a Vajdaság Mának az a szabadkai online konferencia után, amelyen a nemzetrész helyzetéről tanácskoztak a résztvevők. A szociológus nagyon jól rátapintott a lényegre az egy helyben topogás kifejezésével: én talán még annyival bővíteném ki, hogy az elköltözéshez a közösségben uralkodó hangulat is hozzájárul – Tőke János vezércikke.

Itthon vagy otthon?

A szigorítások és a mindennapjaink. Amikor e sorok papírra kerülnek, Magyarországon rohamosan nő a koronavírus fertőzöttjeinek száma, Szerbia pedig azt kommunikálja, hogy az augusztusi hullámhegy után egyre javul a járványhelyzet – ugyanakkor mindkét ország szigorít. Magyarország – sokak örömére – igen elnéző a határon túli magyarok (és nem magyarok) iránt, az ingázókra vonatkozó kivételek ugyanis voltaképpen nemcsak a munkavállalókra, hanem a bevásárolni indulókra és a fürdőzni akarókra is érvényesek. Igaz, a 10 határátkelőből csak a három nagy van nyitva – Beretka Ferenc jegyzete.

Nagyvadak

Immáron a második ciklusban fogja irányítani Szabadkát egy kőkemény haladókáder. Bogdan Laban után Stevan Bakić jött, aki már mandátuma első heteiben gondoskodott arról, hogy leplezetlenül megmutassa, milyen húrokat is szeret pengetni. Soha nem feledem a képet… Ahogy a Városháza alatt elvonult a tiltakozó tömeg, amelynek eleje már Jovan Nenad szobra körül kezdett el összesodródni, aközben az épület egyik ablakánál megjelent maga Bogdan. Azt hiszem, erre szokták azt mondani, hogy „jelenség“. Olyan vigyor ült ki az arcára, amit csak a legmagabiztosabb „nagyvadak“ engednek meg maguknak, akik tudják, hogy itt aztán az égvilágon semmi bajuk nem lesz – Vataščin Péter jegyzete.

A betegségek megelőzhetők!

A betegségek összefüggnek az életmódunkkal – tudjuk ezt, de nagyon nehezen változtatunk, legtöbbször már csak akkor, amikor a folyamat már nem visszafordítható. Szerencsére, ha változtatni szeretnénk a táplálkozási szokásainkon akkor már tudunk megfelelő segítséget kapni hozzá. Dupák Evelin táplálkozástudományi szakemberrel Vígi Zsoldos Zsaklina beszélgetett.

Új autó 2200 euró kedvezménnyel

Időről időre a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) cég meghirdeti régiért újat akcióját: az idén a kampány a Fiat Restart nevet viseli, s Szerbiában szeptember 15. és október 15. között juthatnak olcsóbban új autóhoz azok, akik a régi gépkocsijukat átadják a megjelölt átvevőhelyeken. Az akció lényege, hogy a használt autóért a tulajdonosa 2200 euró értékű vouchert kap, amelyet az új autovásárlásakor érvényesíthet – bővebben erről a Gurulunk rovatunkban.

Januártól 5,9 százalékos nyugdíjemelés

Siniša Mali pénzügyminiszter bejelentette, hogy az átlagellátmány 29 407 dinár lesz a jelenlegi 27 769 dinár helyett. Az összehangolást a nyugdíj- és rokkantsági biztosításról szóló törvény szabályozza. A kiigazítás nagysága: az átlagfizetések és a megélhetési költségek növekedése fele-fele arányban tavaly júliustól az idén júniusig. Ez idő alatt – mint ahogy a pénzügyminiszter fogalmazott – a fizetések 10,4 százalékkal, a megélhetési költségek 1,4 százalékkal emelkedtek – Takács Magda számol be az újdonságokról.

KÖZÉLET: Senki nem ismeri el a valóságot, nem is szólva Koszovóról – Tomislav Marković belgrádi újságíró jegyzete

JEGYZET: Állatszínvonal – Nagy Nándor jegyzete

KÖZÉLET: Mi köze Jevtusenkónak a Holdra szálláshoz? – Balla Lajos jegyzete

A LÉLEK EREJÉVEL: A békaperspektíva csődje – Dr. Harmath Károly atya írása

A HÓNAP KÖNYVE: Szárnyak és gyökerek

TÖRTÉNELMI MOZAIK: A szélsőséges időjárás és a középkori pestisjárvány – Wilhelm József írása

KÖZÉLET: A politikai (haszon)teremtés koronája

MA IS IDŐSZERŰ: Nincs médiaháború, egyoldalú népbutítás folyik

KÖZÉLET: Drága potyázás – Both Mihály jegyzete

Vendégségben Kiskunhalason, Tiszakálmánfalván, Temerinben, Ürményházán, Versecen, Tordán, Zomborban

IRODALOM – Handó Péter: Fordulat a fény felé

KÉPHISTÓRIÁK: A Nílus hatalmas és zavaros folyó…

HOROGRA AKADVA: Faérem – Huzsvár József cikke

SPORT: A bajnok és a negyedik – Németh János írása

NEM A GÓLYA HOZZA: Hogyan ismerjük fel a gyermekkori depressziót?

AZ ORVOS VÁLASZOL: Kockázatos étterembe és kocsmába járni

ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK: A D-vitamin az új C-vitamin

KERT: A méhészek barátja, a kertészek ellensége

ÖTLETSAROK: Tököt az ablakba!

KONYHA: Az ősz gyümölcseivel

Milyen idő vár ránk az év végéig? Lesz-e csapadék? Mikor lesz vége az ősznek és mikor jönnek a fagyok? Mindezekre a kérdésekre választ kapnak a hosszú távú időjárás-előrejelzésünkben a 2020. október-december időszakra.

Ezen kívül kis- és óriásrejtvény, sudoku, sakkrovat, fejtörő, műveltségi teszt, sajtótörténeti feljegyzések, gyerekszoba, horoszkóp, apróhirdetések, társkereső, viccek és tévéműsor.

Borítónkon Révész Róbert fotója látható