Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Családi Kör

2020. szeptember 3.

Ki lehet az Árpád-ház vajdasági leszármazottja?

Ma is élő Árpád-házi leszármazottat találtak a Vajdaságban – ezzel a szenzációsnak ható bejelentéssel rukkolt elő Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere július elején. Elmagyarázta, hogy egy itteni vizsgálati mintában kimutatták azt a genetikai jellegzetességet, amely a magyar uralkodócsaládra vezethető vissza – Káich Katalin nyugalmazott egyetemi tanárral Vígi Zsoldos Zsaklina beszélgetett.

Amikor Szabadka még Európához tartozott

A 18. század elején ebben a térségben az emberek még kunyhókban éltek egy apró településen, amely a törökök visszavonulása után fennmaradt, szétszórva a lerombolt vár kicsiny körzetében. A 18. század folyamán bevándorló emberek szőlővesszőt, juhokat és kecskéket hoztak magukkal, s a pusztás és a mocsaras (bara) szélén telepedtek le - Viktorija Aladžić írása.

Aki zenész, annak nehéz

A koronavírus-járvány miatt rendkívül nehéz helyzetbe kerültek a szabadúszó zenészek, nemcsak azért, mert a korlátozó intézkedések miatt nem koncertezhetnek és nem utazhatnak – így bevételük sincs –, hanem mert Szerbiában közülük sokan gyakorlatilag rendszeren kívüliek, így az állam részéről sem pénzügyi, sem más segítségre nem számíthatnak – Tóth Imre riportja.

Maszkban, bizonytalanságban

Augusztus utolsó napjára jelentették be az iskolák és az óvodák az első és valószínűleg sok ideig az egyetlen szülői értekezletet, amelyet az intézmények udvarában tartottak, és amelyen valószínűleg sok kérdés megválaszolatlan maradt az iskolakezdést érintően. Mert ez a tanév teljesen más lesz, mint az eddigiek – Vígi Zsoldos Zsaklina riportja.

A nyugdíjkorhatár emeléséről

Európában egyre hosszabb az élettartam, ami miatt sok országban növelik az öregségi nyugdíjkorhatárt. Montenegró, Horvátország és Lengyelország már elfogadta az új törvényeket. A következő 10 évben polgáraik 67 éves korukban vonulhatnak nyugdíjba. Szerbiában a nők öregségi nyugdíjkorhatárát 2032-ig 65 évre emelik. Jövőre 63 év és két hónap a feltétel – Takács Magda írása.

Bizalom

„Erről bizony lemaradtál, már nem közös a cég, mivel a sógora úgy átvágta, mint a huzat, még egy halom pénzzel is adós maradt. Látod, senkiben sem bízhat ma már az ember” – ez a párbeszéd ütötte meg a fülem egyik délelőtt a park környékén, s késztetett gondolkodásra abban a témakörben, hogy kiben is bízhatunk manapság – Tőke János vezércikke.

Poros papsajt és katonai átnevelőtábor

Ellepte a világháló közösségi platformjait a mai gyerekeket és fiatalokat blamáló, a múlt időket fényező blődli – Bence Erika írása a Camera Obscurában.

Miért hazudnak a politikusok?

Gyerekkoromban Kisoroszon mindenki mély megvetéssel beszélt a politikáról. Abban az időben kizárólag a kommunisták politizáltak. Egyszer megkérdeztem Talpai sógorunkat, hogy mi az oka ennek az ellenérzésnek. Sercintett egyet, és dühösen ennyit mondott: „Akasztófára való valamennyi” – Pertics Péter beszélgetése dr. Hódi Sándorral.

OKTATÁS: Koronás becsengetés – Beretka Ferenc jegyzete

KÖZÉLET: Ha lenne még egy életem... – Balla Lajos visszaemlékezése Kasza Józsefre

JEGYZET: …mint bolond pék a lisztet – Both Mihály jegyzete

GURULUNK: Élete(ke)t ment, mégsem használja mindenki

JEGYZET: Pattog a labdarúgó – Nagy Nándor írása

RIPORT: A kutya, amelyik aranyzsebórát hozott – Pecze Árpád fényképes riportja

A LÉLEK EREJÉVEL: A pápa receptje a világ meggyógyításához – Harmath Károly atya írása

BALKÁN: Megoldás helyett probléma – Montenegróban véget ért egy három évtizedes korszak.

Vendégségben Doroszlón

ASZTALIZENE: Paulina – Radics Viktória tárcája

IRODALOM: Tari István képversei

A HÓNAP KÖNYVE: A Bereményi-biblia – Barlog Károly recenziója

KÉPHISTÓRIÁK: A perifériás egységek felmagasztalása

NEM A GÓLYA HOZZA: Neveljünk mentálisan (is) erős gyermekeket!

AZ ORVOS VÁLASZOL: Mit jelent a rossz levegő egy csecsemő szempontjából?

ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK: Viszlát, felesleges zsírok!

HOROGRA AKADVA: Elcsúsztam – Huzsvár József cikke

SPORT: Előtérben a válogatottak – Németh János írása

KONYHA: Hull a szilva a fáról…

ÖTLETSAROK: Nem eszi a gyerek a zöldséget és a gyümölcsöt?

KERT: Vadalmafák

Ezen kívül kis- és óriásrejtvény, sudoku, fejtörő, műveltségi teszt, sajtótörténeti feljegyzések, gyerekszoba, horoszkóp, apróhirdetések, társkereső, viccek és tévéműsor.

Borítónkon Révész Róbert fotója látható