Művelődés

Szenttamas.rs

 

Vasárnap zárul a Lenkin prsten rendezvénysorozat

Az idei költői díjat Ivan Negrišorac Ko je to u nama? című verse érdemelte ki

 

Kulturális eseményekben gazdag hétvége előtt állnak a szenttamásiak. A Lenkin prsten rendezvénysorozaton csütörtökön, november 14-én 20 órai kezdettel a Zsebszínházban bemutatják az Ábrándok vonata (Sudbine u magli) című szerb nyelvű előadást. A darab a budapesti Nikola Tesla Szerb Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium színjátszó körének és a Magyarországi Szerb Színház közös produkciója. Az előadás Dragomir Dujmov regénye alapján készült, témája pedig a közös gondolkodás a haza, az otthon, az identitás fogalmáról, a gyökerekről és a gyökértelenségről. A darabot Jurkovits Zorica rendezte. Belépődíj nincs.

Pénteken, november 15-én a Kultúrotthon galériájában 19 órai kezdettel megnyílik a Lenka gyűrűjében (U Lenkinom prstenu) elnevezésű képkiállítás.

2019.11.16-án (szombaton) 19 órai kezdettel a Zsebszínházban sor kerül a Lenkin prsten nevű díj átadási ünnepségére.

Ivan Negrišorac (polgári nevén Dragan Stanić), költő kapja az idén a sorrendben 14-dik Lenkin prsten díjat, amelyet minden évben a legszebb szerb nyelvű szerelmes vers szerzőjének ítélnek oda. Az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban megtartott ülésen a dr. Zoran Đerić (elnök), dr. Dragana V. Todoreskov (tag) és Biljana Puškar (tag) összetételű zsűri egyhangúlag döntött, hogy a díjat az idén Ivan Negrišorac Ko je to u nama? című verse kapja.

A szenttamási Kultúrotthon így állít emléket a szenttamási Lenka Dunđerskinak, aki megihlette a minden idők legszebb szerelmes versének, a Santa Maria della Salutenak a szerzőjét. A Kultúrotthon minden év novemberében meghirdeti a pályázatot. Feltételként megszabták, hogy a versnek olyan kötetben kell megjelennie, amely új, azaz az elmúlt egy évben jelent meg. Ivan Negrišorac Ko je to u nama? című verse 2019-ben a Szerb Matica által megjelenő Letopis folyóirat 2019. június 6-án megjelent számában található.

Az Újvidéken élő Ivan Negrišorac, író, 1956-ban született Trsteniken. Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Szerb Nyelv és Irodalom Tanszékén irodalomelméletet tanít. Magiszteri oklevelet 1991-ben, doktori címet pedig 2003-ban szerzett. Eddigi pályafutása során a Michigani Állami Egyetem szerb nyelvű lektoraként, az Újvidéki Rádió drámaműsorok osztályának dramaturgjaként, a Szerb Matica titkáraként, valamint a Letopis folyóirat fő-és felelős szerkesztőjeként dolgozott. 2008-tól a Szerb Enciklopédia bizottságának elnöke, 2012-től pedig a Szerb Matica elnöke. Eddig 15 verseskötete jelent meg, verseit pedig többek között angol, orosz, német, magyar, román, szlovén, szlovák, kínai stb. nyelvre is lefordították. A Ko je to u nama? című versét nemrég elhunyt felesége emlékének szentelte.

A rendezvénysorozat vasárnap, november 18-án 19 órai kezdettel a fiatal költők legsikeresebb verseinek előadásával zárul.

 

P. L.