Művelődés

Szenttamas.rs

         ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЖИРИЈА ЗА ДОДЕЛУ ЛЕНКИНОГ ПРСТЕНА НАГРАДЕ ЗА НАЈБОЉУ ЉУБАВНУ ПЕСМУ

        Овогодишњи жири за доделу Ленкиног прстена, награде за најбољу љубавну песму, радио je у саставу: др Зоран Ђерић (председник), др Драгана Белеслијин (чланица) и Биљана Пушкар (чланица), одржао је више седница током последњих пола године. На последњој, 7.новембра 2013. године, из ужег избора, у којем су биле песме Саше Радојчића, Гордане Ђилас и Марије Шимоковић, после дужег разматрања, одлучио је да награду за најбољу љубавну песму 2013. године, ЛЕНКИН ПРСТЕН добије песма „На острвима блажених“, Саше Радојчића, песника из Сомбора.
Одлука је донета једногласно. Уручење награде је 17.новембра 2013. године, у 19 часова, у Србобрану, у згради Позориштанце.
Према пропозицијама, у конкуренцији су биле све песме љубавне тематике, које су биле објављене у периодици, односно у посебним књигама, између два додељивања награда, од 17. новембра 2012. до 1.новембра 2013. године. Награђена песма објављена је у Летопису Матице српске, у априлу 2013. године. Саша Радојчић (рођен 1963. године, у Сомбору) се истовремено афирмисао и као и песник и као критичар поезије: до сада је објавио 10 књига – 5 песничких и 5 књига есеја и критика. Тај дуализам је резултовао чињеницом да су његове песничке књиге: од збирке Камерна музика (из 1991), преко књига Америка и друге песме (1994), Елегије, ноктурна, етиде (2001), до Четири годишња доба (2004), поетички утемељене, заокружене, можда и престроге, у формативном, односно структуралном смислу. Нови циклус, којим се песник јавља после скоро деценијске паузе, најављује емотивно „отопљавање“, повратак себи и ситницама којима раније није посвећивао довољно пажње. У песми „На острвима блажених“ сачувана је елегичност, па и пригушен тон, сеновит, ако не и таман, карактеристичан за ранија Радојчићева ноктурна, али је уведен и један непосреднији тон. Неприкривена нежност у директном обраћању оној коју воли, најпре са: „гле, драга моја“, потом: „погледај, драга“, да би у последњој строфи, још једном то подвукао: „погледај и мене, драга моја“ – обележили су ову песму посебном сензацијом, коју препознајемо као изразито емотивну и љубавну, што је и њен примарни квалитет за којим смо трагали у одабиру најбоље љубавне песме и зато смо је издвојили и наградили „Ленкиним прстеном“.

Program manifestacije
15.11.2013. u 19h sala "Malog pozorišta"  predavanje Vesne Dimitrijević
"Porodica Dunđerski" i otvaranje izložbe LU "ART" Srbobran
16.11.2013. u 19h sala "Malog pozorišta" Scenski prikaz poezije predhodnih
dobitnika nagrade i koncert Gradskog hora Doma kulture
17.11.2013. u 19h u sali "Malog pozorišta" dodela književne nagrade
"Lenkin prsten"

Elizabeta Mavrenski