Hírek

Szenttamas.rs

 

Fogadták a gólyákat a Magyar Tanszéken

 

Az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén hétfő délben fogadták az elsőéves egyetemistákat.

Dr Csányi Erzsebet

Dr. Csányi Erzsébet, a tanszék vezetője üdvözlőbeszédében kitért arra, hogy a Magyar Tanszék minden tantárgyból biztosította magyar nyelven az előadókat, és gratulált a fiataloknak a döntéshez, hogy ezt a képzést választották: ‒ Nagyon sok kitartást és sikert kívánok a tanulányokhoz. A tapasztalat azt mutatja, hogy kitartásra van legnagyobb szükség, és kérem magukat, tartsanak ki. Akármennyire is sok a probléma a világunkban, a diploma nagyon sokat jelent, pontosabban létalapot jelent. Vannak ösztöndíjak, kiválóak lakhatási és tanulási körülmények, és minden adottság megvan ahhoz, hogy színvonalasan töltsék el az elkövetkező 4-5 évet – szögezte le a tanszékvezető. Kiemelte, a négyéves képzés után filológusi oklevelet kapnak a hallgatók, amivel újságíróként, fordítóként, művelődésszervezőként, könyvtárosként stb. dolgozhatnak. A mesterképzéssel magyartanári oklevelet szereznek, a tanári, pedagógusi pálya pedig olyan hivatás, amely megújító erőt tud adni, mert a tanár fiatalokkal dolgozik, és a fiatalokból mindig hatalmas pozitív energia sugárzik.

Dr Pásztor Kicsi Mária

A tanulás menetéről, a tantárgyakról, vizsgákról és az egyéb fontos tudnivalókról dr. Pásztor Kicsi Mária egyetemi tanár tájékoztatta az elsőéves hallgatókat, előtte azonban a diákoknak bemutatta a tanári kart. Mint mondta, az első naptól kezdve komolyan kell hozzáállni a tanuláshoz, annak ellenére, hogy az első vizsgákra majd csak jövőre, januárban kerül sor: ‒ Nem ajánlatos halogatni a vizsgákat, mert egyre több lesz belőlük, a tanulnivaló pedig halmozódik. A néhány évvel ezelőtt bevezetett bolognai képzés csak első látásra tűnik bonyolultnak, nagyon hamar bele lehet zökkenni a kerékvágásba. Az egyik legfontosabb része a tanulásnak az elektronikus oldalak, ezen belül is az egyetem honlapjának folyamatos kísérése, ugyanis itt magyar és szerb nyelven is megtalálhatók a legfontosabb tudnivalók: a vizsgabejelentés, a választott tantárgyak, az idegen nyelv, a pontszámok és még sok más egyéb. A karon a tanulás mellett több rendezvényre is sor kerül, amelyekbe bekapcsolódhatnak, több pályázaton is részt vehetnek, bizonyíthatják képességeiket – sorolta Pásztor Kicsi Mária, aki a fogadás végén válaszolt a hallgatók kérdéseire, és mindenkinek sok sikert kívánt. A gólyák ezután idősebb társaik kíséretében látogatást tettek az egyetemi városban, megnézték az egyetemista éttermeket, megtudák, hol milyen kártyákat használnak a hallgatók, és azok hol igényelhetők, továbbá hol találhatók a fontosabb épületek, az egészségügyi rendelő, a gyógyszertár stb.

 

Bóka Oliver

A gombosi Bóka Olivér a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium német szakán végzett: ‒ Azért választottam a Magyar Tanszéket, mert itthon, tehát Vajdaságban szeretnék maradni és dolgozni. Szerintem ez ideális hely az akadémiai képzésre, akár pegagósusként, akár újságíróként el lehet helyezkedni. Bízom benne, hogy az egyetemi évek alatt kialakul bennem, hogy pontosan mit is szeretnék csinálni az életben. Érdekel a média világa és a televíziózás. Tegnap költöztünk be az Európa Kollégiumba, ami szerintem gyönyörű hely kiváló lakhatási és tanulási feltételekkel – nyilatkozta a gombosi fiú.

 

Pető Laura

Pető Laura Tiszakálmánfalváról érkezett, és egészségügyi középiskolát fejezett. Mint mondja, nagyon szereti a magyar nyelvet, és semmi kétség sem fért ahhoz, hogy továbbtanulásként ezt választja: ‒ Minden vágyam fordítóként dolgozni, csak még nem döntöttem, hogy a szerb–magyar vagy az angol–magyar fordítás lesz-e az életem meghatározó része. Valemennyire megismerkedtünk az évfolyamtársakkal, és úgy gondolom, jó a társaság. Bár kevesen vagyunk, ennek ellenére azt hiszem, erősek leszünk – mondta mosolyogva Laura.

 

 

Simon Inez

Simon Inez Zentáról érkezett Újvidékre, és mint mondta, már beköltözött az Európa Kollégiumba: ‒ Azért választottam a Magyar Tanszéket, mert nagyon szeretek olvasni, de a nyelvészet is érdekel. Szerintem a magyar az egyik legszebb nyelv a világon, és egyben a legváltozatosabb is. Nagyon jó lehetőség az, hogy az anyanyelvünkön tanulhatunk tovább, élni kell a lehetőséggel. Első benyomásra úgy tűnik, nagyon segítőkészek a tanárok, aminek külön örülök. Ugyanezt mondhatom el a kollégiumról is, ahol mindenki kedves, és biztos vagyok abban, hogy egy jó és összetartó közösség része leszünk.

Az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéken az idén 16 hallgató nyert felvételt az állami költségvetés terhére. 

Paraczky László