Felhívás

Szenttamas.rs

 

 

Online indulnak a felkészítő foglalkozások a Magyar Tanszéken

 

Május 15-én indul az újvidéki Magyar Tanszék online felkészítő tanfolyama. Arról, hogy a felkészítő miről szól, hogyan szervezik meg, Novák Anikót, a Magyar Tanszék docensét kérdeztük.

Milyen programokat szerveznek és milyen időközökben?

– Gazdag online rendezvénysorozattal készülünk azok számára, akiket érdekel a magyar nyelv és irodalom. Elsősorban a végzős középiskolásokra számítunk, de örömmel látjuk a fiatalabbakat, valamint a szülőket, nagyszülőket is virtuális tereinkben. A klasszikus felkészítő foglalkozások mellett több érdekesség is vár a jelentkezőkre. Részt vehetnek online könyvbemutatón, irodalmi beszélgetésen, benézhetnek az óráinkra, virtuálisan kávézhatnak, teázhatnak a hallgatóinkkal, és közben feltehetik nekik a kérdéseiket, beszélgethetnek, barátkozhatnak velük, továbbá hasznos tananyagokat osztunk meg velük, videós és szöveges formában egyaránt. Május 15-től a felvételiig folyamatosan zajlanak különféle programok. Ezek pontos időpontjáról a jelentkezőket közvetlenül e-mailben értesítjük, de az online felületeinken is hirdetni fogjuk azokat, így bekapcsolódhatnak olyan személyek is, akik nem jelentkeztek előre. Akinek felkeltettük az érdeklődését az az ujvidekimagyartanszek@gmail.com címen vagy üzenetben a Magyar Tanszék Facebook-oldalán jelentkezhet. A jelentkezés semmire nem kötelez, az a lényege, hogy tájékoztatást küldünk minden programról, így semmi olyanról nem maradhatnak le a középiskolások, ami vonzó lehet számukra. Nagyon örülünk, hogy máris többen jelentkeztek. A kollégákkal és a hallgatókkal izgatottan várjuk, hogy megkezdhessük a foglalkozásokat. Ha ezek a módszerek beválnak, akkor a járványhelyzettől függetlenül, jövőre is szeretnénk majd alkalmazni a legjobban működőket közülük.

– A Magyar Tanszékre tavaly 20 hallgató iratkozott, ami azt mutatja, hogy a fiatalokat érdeklik az itt folyó képzések. A magyartanári pálya mellett milyen területeken tud elhelyezkedni egy tanszékes diplomával rendelkező fiatal?

– Az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék magyar nyelv és irodalom szakos tanárok képzését végzi, ám a széleskörű elméleti és gyakorlati programnak, tanórai és tanórán kívüli tevékenységeknek köszönhetően a nálunk végzett hallgatók a kulturális élet minden területén megállják a helyüket. A médiában, legyen szó nyomtatott vagy elektronikus sajtóról, tévéről vagy rádióról, nagy a kereslet irántuk, emellett többek között szerkesztőként, lektorként, könyvtárosként, fordítóként is elhelyezkedhetnek, de a művelődési életen túl is tudnak munkát találni. Volt hallgatóink közül többen dolgoznak a versenyszférában is. Kiváló kommunikációs képességeik lehetővé teszik, hogy sikeresen végezzenek olyan feladatokat, amelyek alapja az emberekkel való foglalkozás, együttműködés. – Tudni-e már valamit az idei felvételi vizsga időpontjáról? – A felvételi időpontjáról és körülményeiről a Bölcsészettudományi Kar honlapján megadott elérhetőségeken lehet informálódni és kérdést feltenni

(http://www.ff.uns.ac.rs/sr/vesti/2020/05/obavestenje-prijemni-ispit).

 

P. L.

szenttamas.rs