Hírek

Szenttamas.rs

 

A kivégzett bácskai papokért imádkoztak Martonoson

Wertner Mihály vértanú apátplébánosért és 24 ártatlanul kivégzett martonosi lakosért mutattak be emlékmisét 2018. október 31-én a martonosi katolikus templomban.

A szentmisét 13 paptestvér jelenlétében msgr. Pénzes János megyéspüspök celebrálta. Mint elhangzott, az 1944. évi vérengzések éfordulója kapcsán a szabadkai egyházmegye minden templomában – nem csak azokban, ahol a helyi plébános vagy a helyi lakosok mártíromsága miatt eleve számon tartják e gyászos évfordulót – misével emlékeznek október 31-én, a kommunista diktatúra papi áldozatainak emléknapján.

A 44-es délvidéki megtorlások következtében 17 bácskai pap halt vértanúhalált. Név szerint: Berger Antal, Dupp Bálint, Haug Antal, Köves István, Müller Péter, Novotny József, Ognjatov Stjepan, Petrányi Ferenc, Plank Ferenc, Scherer Lőrincz, Szabó Dénes, Takács Ferenc, Unterreiner Károly, Varga Lajos, Virág István, Weinerth Péter és Werner Mihály.

Savelin Zoltán helyi plébános szentbeszédében kiemelte, ezek az emberek példát mutattak, mindvégig védték híveiket: ‒ Azért vagyunk itt, hogy emlékezzünk meg hős és vértanú papjainkról és őseinkről, és együtt imádkozzunk érettük és üldözőjeikért. Ragyogásuk által pedig üzennek is valamit nekünk: maradjunk hűek hitünkben és a szeretetben, akár jólétben, akár szenvedésben van részünk.A megemlékezés folytatásában koszorúkat helyeztek el Werner Mihály martonosi apátplébános vértanú emlékművénél, amelyet a templomudvarban 2012-ben avattak fel. Savelin Zoltán elmondta, Werner Mihály egyike volt azoknak a mártírhalált halt délvidéki magyar papoknak, akiket 24 helybeli lakossal 1944. november 21-én ártatlanul kivégeztek: ‒ A püspöki hatóság elrendelte, hogy a jövőben október 31-én az ártatlanul kivégzett lelkipásztorokra és hívőkre emlékezzünk. A martonosi plébánossal különösen kegyetlenül bántak hóhérai, a községháza pincéjébe zárták és napokon, heteken át folyamatosan kínozták, ennek ellenére az utolsó éjszakán meggyóntatta és feloldozta sorstársait. Itt közelben, a Tisza-parti lövészárkokban lőtték agyon őket. Nem halt meg mindenki egyszerre, hanem élve hantolták el, pedig kérték, hogy lőjék le – mondta a helyi plébános.

A martonosi megemlékezésen msgr. Pénzes János megyéspüspökön és Saveli Zoltán helyi plébánoson kívül jelen volt msgr. Koncz István püspöki irodaigazgató, Štefković Mirko püspöki titkár, Zapletán Géza esperes plébános (Magyarkanizsa), Brasnyó Ferenc (Kishegyes), Vreckó Ferenc (Zenta), Baráth Gábor (Tornyos), Zsúnyi Tibor (Bácskertes), Kurin István (Szilágyi), Nagy József püspöki helynök (Zenta), Szakály József (Szabadka), továbbá Sáfrány Dávid és Skenderović Dražen diakónus.

 

Paraczky László