Hírek

Szenttamas.rs

 

Megemlékezés Szenttamáson és Nádalján

A szenttamási magyarság november 2-án újra megemlékezett az 1944/45-ben meggyilkolt ártatlan magyar áldozatokról.

Nádalján, az ottani ártatlan áldozatok temetőben elhelyezett keresztjénél a kegyelet virágait délelőtt 10 órakor helyezték el.

A szenttamási római katolikus temetőben a megemlékezés 14 órakor a bejáratnál lévő keresztnél egyházi szertartással kezdődött, ahol 1996-ban emléktáblát helyeztek el az 1944/45-ben ártatlanul kivégzett több száz magyar polgári áldozat emlékére. Szarvas Péter atya Mindszenty József esztergomi érsek történetére, szenvedésére utalva emlékeztette a jelenlévőket, hogy a bíboros mindvégig kitartott az igazság érvényesítése mellett, és mentette a meggyőződésük vagy származásuk miatt üldözötteket: ‒ Nem élhetünk halottaink tanítása nélkül, emléke nélkül, ők bennünket tisztességre, becsületre, magyarságra tanítanak. Temetőink beszélnek. Halottainknak nem fagyott ajkukra a mosoly, és nem halt el a szó, csak az imádság csendjében figyelnünk kell, és meghalljuk szavukat.

Kiss Csaba történelem szakos tanár felszólalásában rámutatott, a háború áldozatokat szül, és felszínre hozza a gonoszt mindkét oldalon: ‒ A számokról lehet vitázni. Nálatok több volt a gonosz, nálunk több az áldozat. De nem ebben van a lényeg, hanem a folyamatban. 1944 őszén a félelem volt az úr. Olyannyira a csontokig hatolt, hogy máig érezzük. Olyannyira, hogy évtizedekig még családon belül sem mertünk a témáról beszélni, virágot nem mertünk a szeretteink sírjára vinni, pedig valahol belül tudtuk, hová kell tenni… Keresztények vagyunk, meg kell tudni bocsátani. De megbocsátani csak úgy tudunk, ha nem félünk. Ahhoz pedig az Úristen kell, aki abban a vérgőzös pillanatban ott volt a szeretteinkkel is – mutatott rá Kiss Csaba.

Az alkalmi műsor és a gyászszertartás után a tömegsíroknál a kegyelet virágait először dr. Szegedi Piroska konzul, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának munkatársa helyezte el. Őt követően a Magyar Nemzeti Tanács, a szenttamási és a kishegyesi önkormányzat, valamint a civil szervezetek képviselői koszorúztak.

Ezt követően a jelenlévők a második világháborúban Szenttamáson elesett és itt eltemetett, főleg bácskai településekről toborzott honvédek sírjánál emlékeztek, ahol az ártatlan áldozatok hozzátartozói és rokonai mellett jelen voltak a szenttamási civil és kulturális szervezetek képviselői is.

 

P. L.