szenttamási temető

Hírek

Szenttamas.rs

 

Az ártatlan áldozatokra emlékeztek Szenttamáson és Nádalján

 

A szenttamási magyarság november 2-án újra megemlékezett az 1944/45-ben meggyilkolt ártatlan magyar áldozatokról.

 

Nádalján, az ottani ártatlan áldozatok temetőben elhelyezett keresztjénél délelőtt 10 órakor koszorúztak. A kegyelet virágait Szabados Fodor Beáta, a községi tanács tagja, Szokola Lajos, a szenttamási VMSZ Nyugdíjas Fórumának elnöke, és Brasnyó Erika, a VMSZ Női Fórumának elnöke helyezte el.

A szenttamási római katolikus temetőben a megemlékezés 14 órakor a bejáratnál lévő keresztnél egyházi szertartással kezdődött, ahol 1996-ban emléktáblát helyeztek el az 1944/45-ben ártatlanul kivégzett több száz magyar polgári áldozat emlékére. A szertartást követően Zsúnyi Tibor atya emlékeztette a jelenlévőket a szomorú eseményekre, és arra kért mindenkit, hogy ne feledjük el történelmünket, de töröljük a múltbéli sérelmeket, és összekapaszkodva, hitben megerősödve, bátran haladjunk a jövő felé.

 

Az alkalmi műsor és a gyászszertartás után a tömegsíroknál a kegyelet virágait először dr. Czikajló Gergely, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja helyezte el.

Őt követően a Magyar Nemzeti Tanács nevében Ternovác István koszorúzott. A szenttamási önkormányzat képviseletében a kegyelet virágait Lazar Krajinović, polgármester-helyettes, Milena Alargic, a Községi Képviselő-testület elnöke, Bergel Aranka, polgármester-segéd és Szabados Fodor Beáta, a községi tanács tagja helyezte el.

A Vajdasági Magyar Szövetség nevében Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, ifj. Juhász Bálint, az Intéző Bizottság elnöke és Brasnyó Nándor a VMSZ szenttamási községi szervezetének elnöke koszorúzott.

Az emléktáblánál a Vajdasági Magyar Demokrata Párt nevében Szögi Erzsébet, a kishegyesi önkormányzat nevében pedig Kerekes Zoltán alpolgármester rótta le kegyeletét.

Ezt követően a jelenlévők a második világháborúban Szenttamáson elesett és itt eltemetett, főleg bácskai településekről toborzott honvédek sírjánál emlékeztek, ahol az ártatlan áldozatok hozzátartozói és rokonai mellett jelen voltak a szenttamási civil és kulturális szervezetek képviselői is. 

P. L.