Közélet

Szenttamas.rs

Halottak napján volt a megemlékezés

Kereszt      Az előző évekhez hasonlóan a szenttamási magyarság idén, november 2-án is megemlékezett az 1944/45-ben meggyilkolt ártatlan magyar áldozatokról. Az első koszorúzásra 10 órától Nádalján került sor, az ottani ártatlan áldozatoknak a temetőben elhelyezett keresztjénél, ahol a kegyelet virágait a VMSZ és a VMDP helyi szervezeteinek képviselői helyezték el. A szenttamási római katolikus temetőben a megemlékezés 13 óra 30 perckor kezdődött, a bejáratnál lévő keresztnél, ahol 1996-ban emléktáblát helyeztek el az 1944/45-ben ártatlanul kivégzett, több száz magyar polgári áldozat emlékére.
Az alkalmi műsor és a gyászszertartás után a kegyelet virágait először dr. Plank Zoltán konzul, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának munkatársa helyezte el. Őt követően a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségi tagjai, dr. Tóth Tivadar és Dobai János, majd a párt helyi szervezetének nevében Bergel Zoltán, Kolenák Ibolya és Csuzdi Valéria helyezték el a koszorúkat. A Magyar Remény Mozgalom helyi szervezete nevében Vörös Sándor, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt helyi szervezete nevében pedig Szögi Erzsébet koszorúzott. A szenttamási önkormányzat nevében a tömegsíroknál Slobodanka Gradinac alpolgármester, Željko Bogojević a KKT elnöke, továbbá a községi tanács tagjai, Ifjú Zoltán és Fenyvesi István rótták le kegyeletüket.
A második koszorúzásra 14 órakor került sor, a második világháborúban Szenttamás védelmében elesett és itt eltemetett, főleg bácskai településekről toborzott honvédek sírjánál. Itt a főkonzulátus és a pártok mellett a szenttamási magyar fiatalok is elhelyezték a kegyelet virágait.
A megemlékezésen az ártatlan áldozatok hozzátartozói és rokonai mellett jelen voltak a szenttamási civil és kulturális szervezetek képviselői is.

Paraczky László, 2013-11-02
Fotók: Németh Dezső és Paraczky László