Közérdekű

Szenttamas.rs

MEGSZŰNIK A SZENTTAMÁSI BÍRÓSÁGI EGYSÉG

               A Szerbiai Képviselőház szerdán elfogadta a bíróságok és ügyészségek hálózatáról szóló törvény módosítását. Így a jövőben az eddigi 34 helyett 66 alapfokú bíróság fog működni az országban, a 102 bírósági egység száma viszont 29-re Varga Lászlócsökken. Az alapfokú ügyészségek számát 34-ről 58-ra növelték. Bizonyos alapfokú ügyészségeknek két bíróság területén lesz hatáskörük. A módosítások nem érintették a szabálysértési bíróságokat, ezeknek a hálózata továbbra is 44 bíróságból tevődik össze. A törvény 25 felső, 16 gazdasági és négy fellebbviteli bíróságot határoz meg.
E törvény értelmében 2014. január 1-től megszűnik a szenttamási bírósági egység. Ez azt jelenti, hogy ezután a bírósái ügyeinket Verbászon fogjuk intézni. Nagy gondot jelent ez a szenttamásiaknak, hiszen minden ügyes bajos dolgunkért a 12 km-re levő szomszéd városba kell utazni.
Varga László parlamenti képviselő tegnapi sajtótájékoztatásából hallottuk, hogy ez a folyamat valójában még 2008-ban indult el, amikor 34-re csökkentették az alapfokú bíróságok számát, és meghagytak 102 bírósági egységet, olyan folyamatot indítottak el, amelynek egyedül az lehetett a következménye, hogy a bírósági egységek száma most ilyen drasztikusan csökken. Az embereket leszoktatták arról, hogy helyben lehet bírósági ügyeket intézni. Még ott is, ahol volt bírósági egység, ott sem ahhoz fordultak az emberek – fogalmazott.
A módosított törvény, mint ahogyan említettük, 2014. január 1-jén lép hatályba, addig minden bíróság és ügyészség az eddigiek szerint folytatja munkáját. Azokban a bírósági egységekben, amelyek megszűnnek, ügyintéző irodák fognak működni addig, amíg a közjegyzők el nem kezdik a munkájukat.
– A parlamenti vitában nem hangzott el magyarázat, hogy miért nem támogatják az indítványunkat. A vitán kívül az igazságügyi miniszter egyedül Magyarkanizsát említette. A település vonatkozásában is az alacsony ügyfélszámra hivatkozott.
A VMSZ képviselője mindehhez hozzáfűzte, hogy a jövőben is feladatuknak tekintik a bíróság visszaállításának a kiharcolását. Varga egyébként nem kételkedik abban, hogy a bíróságok és ügyészségek hálózatáról szóló törvény néhány éven belül ismét napirendre kerül. Ezért akkor próbálják majd meg korrigálni a most felálló hálózatot azokon a helyeken, amelyeken nem értenek egyet a megoldásokkal, hangsúlyozta Varga.
A parlament a bíróságok szervezetéről, a bírákról, valamint az ügyészségekről szóló törvények módosítását is elfogadta. Ezek szintén január 1-jén lépnek hatályba.

A Magyar Szó nyomán
N. D. 2013. nov. 23.