Mások írják

Szenttamas.rs

 

TWO COINS FROM MERCURY: a földi pokol börtönében

Milan Đorđević tollából 

A Two Coins From Mercury szenttamási dalszerzői heavy metal zenészcsapat, amely még nemrégen a Mercury néven volt ismert. 2016 elején alakult és a mai napig ugyanabban a felállításban működik: Tóth Dávid (ének, ritmusgitár), Tóth Edvárd (basszusgitár, kísérőének), Kraszulyák Zalán (szólógitár), Kiss Sebestyén (billentyűs hangszerek, kísérőének) és Berecz Szilárd (dobok).

Eddig nagyjából harminc koncertet tartottak vajdasági klubokban, főleg a magyar többségű helységekben, mert nincsenek kapcsolataik és közreműködési lehetőségeik a hazai metal színpadon, és az egyes fesztiválokra való bejelentkezéseik nem jártak sikerrel. Az I. Vajdasági Könnyűzenei Tehetségkutatón, melyet 2018-ban tartottak meg Magyarkanizsán, a VefMat Production és a Peron Music Foundation szervezésében, első helyezést értek el, és ezzel eljutottak a Budapest Music Expóra, Közép-Európa legnagyobb hangszerkiállító zárórendezvényére. Ugyanazon év végén négy, maguk szerezte dallal mutatkoztak be Budapesten, a Kárpát-medence 25 legjobb zenészcsapatával versenyezve. Sajnos, nagy elvárásaik ellenére, első negatív tapasztalataikat élhették meg a korrupt és exploitív zenei biznisz terén, mert a szervezők és a menedzserek nem tartották tiszteletben a megbeszélést, és nem teljesítették nagy ígéreteiket a szenttamási zenészcsapat karrierje fejlődésének támogatásával kapcsolatban.

Zenei ízlésüket a metal zene minden fajtáján keresztül alakították ki, de főleg a power, trash és a progressive irányzatok által. Tudatában vannak a klisé, a másolatok negatív voltának, tudják azt is, hogy az autentikus zenei kifejezés megalkotása nehézségekkel jár, ellentétben a zenélés technikájának megtanulásával és a virtuozitás elérésével. Azzal a gondolattal értenek egyet, hogy a zsánerek kreatív vegyítése a helyes, olyanoké, amelyek külön-külön már kimerültek. Zenéjüket ezért a legszélesebb értelemben nevezik prog metálnak, amely zenei-technikai túlzásoktól mentes, viszont trash, core, melodic death és black elemek hozzáadásával úgy hangzik, mint a szteroidokon élő Ghost zenéje. Igyekeznek elkerülni a sematizmust, de a zenei virtuozitás és a gyakran kellemetlen és unalmas hangzású szimfonikus orkesztráció iránti nárcisztikus igényeket is. Dalaik melodikusak, könnyedén hallgathatók és megjegyezhetők, nem banálisak, ezért közkedveltek és kommerciális potenciáljuk is jelentős. Szerintük a közönség a zenészcsapat minőségének a mércéje, de ezen mégsem lehet megállni, mert annak is tudatában vannak, hogy nagy a konkurencia, hogy az igényes hallgatók az éhes fogyasztók, akik állandóan újdonságokat kérnek, és akik gyorsan be is telnek azokkal, s a mai heavy metal zenei produkciók kínálata óriási.

Nagyon ambíciózusak, sok időt és munkát fektetnek bele dalaik alkotásába és az audio-vizuális hatás elérésébe az uralkodó heavy metal konvenciókkal összhangban, habár tudják, hogy professzionális sikerre a globális zeneiparban kevés esélyük lehet.

Az interneten kívül, amely megszünteti a vidéki zenészcsapatok valamikori többszörös korlátozottságát és akadályozottságát, a klasszikus médiumokban eddig még nem mutatkoztak be, kivéve egy igen figyelemreméltó fellépést a Demo Ekspres 202 ismert műsorában, melynek vezetője és rendezője a legendáris Vlada Janković Džet. A szakzsűri döntése alapján ekkor alkalmat kaptak arra, hogy zenéjük széles auditóriumhoz is elérjen, hisz színpadra léphetnek az RTS idei Bunt rok fesztiválján, amelynek megtartását a járvány miatt egyelőre elhalasztották.

A koncerteken, amelyek általában két és fél órásak, kizárólag saját szerzeményeiket játsszák, mindig kiválóan felkészülve, mert felszerelésük és munkakörülményeik is kitűnőek, és elhivatottságuk dicséretre méltó.

Angol nyelven írt dalszövegeik általában azokról a lényeges egzisztenciális kérdésekről szólnak, amelyek az átlagos zenehallgatóhoz közel állnak, a témákat pedig a horror filmek hangulatából és Stephen King regényeiből merítik.

Dalaikat először a múlt év elején felvételezték a Kids Room stúdióban, a helybeli Tóth Attilánál, aki a szabadkai Faust zenészcsapat dobosa. Habár eddig tizennyolc, a témát és a stílust illetően teljesen befejezett és koherens kompozíciójuk van, Prison of Hell címmel EP albumot terveznek felvételezni és megjelentetni, bejelentő singl videóklippel együtt. A Kids Room stúdióban három dalukra felvételezték a dobot és az éneket, a gitárt és a billentyűs hangszereket pedig a számítógépeiken. A mixet és a masteringet barátjuk, az adai Sebők Szabolcs, a Phrenia zenészcsapat billentyűse készítette. Jelenleg még két daluk befejezésén dolgoznak, utána kiadó után néznek. Az említett, nem túl költséges, ám érdekes rendezésű videóklip felvételezését és felszerelését a DKM Productionban közreműködő Deja Krstić, Miloš Dinjaški i Móricz Lúcián készítették.