Mezőgazdaság

Szenttamas.rs

 

Szenttamás: Közepes termés kukoricából

 

A szakértők szerint Szerbiában idén rekordtermés várható kukoricából, bár eddig a termés mindössze 33 százalékát takarították be. A termelők viszont azt mondják, a hozamok átlagosak, és nem igazán beszélhetünk rekordokról. A szenttamási határhoz 28 ezer hektár termőföld tartozik, idén ennek mintegy 56 százaléka kukoricával bevetett terület.

Serfőző László termelő az idén több mint 40 holdon termesztett tengerit. Elmondta, az eső előtt csupán egy kis darabon sikerült leszednie a termést, az első eredmények alapján a hozamok kielégítők: − Eddig másfél holdat törtem le, lett másfél vagon csöves kukorica, azaz 55-56 mázsa holdanként. Ez egy szolid hozam, talán kicsit jobb, mint a tavalyi. A nyár elején sokkal jobbnak ígérkezett a kukorica, de az augusztusi kánikula megtette a magáét. Ha nem lett volna olyan nagyon meleg, vagy esett volna egy kis eső, akkor szerintem 10-15 százalékkal nagyobb lenne a hozam.

A szenttamási határban legtöbb a kukorica, a szója a második helyen van, Ha összevetnénk a tavalyi, tavalyelőtti évvel az idei évet, a hozamok szempontjából mit lehetne elmondani?

− A szója átlagban 17-18 mázsát termett, nálam volt jobb is. Mivel szolgáltatásos aratást is végzünk, láttam, hogy több felé volt alacsonyabb hozam is, olyan 12-13 mázsa. Az idén a szenttamási határban nagyon sok napraforgót vetettek, szerintem legalább 25 éve nem volt ennyi. Már most úgy gondolom, hogy jövőre is sok lesz ebből az ipari növényből, mert nem rossz az ára, 37-38 dinárért le lehetett kötni még márciusban, azt ki is fizették. Ráadásul szépen termett, átlagban 20 mázsát szedtek le holdanként, ami egyáltalán nem rossz. A szója közel 4-5 éve nem adja meg azt az igazi „énjét”. Az elvárások átlagosan 20 mázsa körül lennének, de idén sok helyen ettől kevesebb termett. Folyamatosan változik a vetésforgó a határban, répa kevés van, de búza egy kicsit több volt, mint korábban. Szerintem jövőre több cukorrépa lesz, mert a felvásárlók egy kicsit kesztyűs kézzel bánnak a termelővel, így például magasabb a cukortartalom, kevesebb a szemét, nincs annyi levonás az árból mint az előző években. Szerintem ezzel bolondítsák a népet, hogy vessen jövőre többet.

Mi a helyzet a kukoricával?

− A kukorica ára jelenleg 16−16,5 dinár között mozog, 14 százalék nedvességtartalommal, de mondjuk ennyi volt tavaly is meg azelőtt is, vagyis a felvásárlási ár stagnál. Később lehet emelkedik, a nyáron is elég drága volt a kukorica.

Az idei betakarításnál úgy tűnik, kevesebben morzsolnak a földön, többen góréznak. Mivel magyarázható ez?

− A morzsolt kukorica megy a kivitelre, a hangárokból, vagy a silókból, egyenest a kikötőkbe – így mondják a kamionosok. Hogy pontosan hová szállítják, azt nem tudom, de ezt szárítani nem kell, és a jelenlegi 15-16 százalék nedvességgel már eláll. Másrészt mind többen morzsolnak kint a földön, mert „hiánycikk“ a kézi munkaerő. Nagyon sokan kimentek külföldre, nem igazán lehet találni asszonyokat, embereket, hogy góréba rakják a kukoricát. 

P. L.

szenttamas.rs