Mezőgazdaság

Szenttamas.rs

 

Szép a búza

A verbászi szakemberek szerint a talajmintavételt 5−10 nappal a műtrágyák tervezett alkalmazása előtt kell elvégezni

 

Az ősszel csaknem tíz százalékkal több kalászost vetettek az országban, mint egy évvel korábban. A szerbiai és vajdasági mezőgazdasági szakszolgálatok adatai szerint országos viszonylatban több mint 550 ezer, Vajdaságban pedig mintegy 290 ezer hektáron került földbe a mag. A verbászi mezőgazdasági szakszolgálat felügyelete alá tartozó szenttamási, verbászi, kúlai és óbecsei határban csaknem 28 500 hektáron vetettek kalászosokat: búzát, árpát, rozst és tritikálét. A búza dominál, hiszen az említett terület csaknem 85 százalékán vetettek kenyérgabonát.

− A búza 80 százalékát az optimális vetési időszakban vetették, a növény jelenleg a bokrosodás fázisában van és szépen fejlődik. A gazdák következő feladata a fejtrágyázás lesz, ez a munka általában februárban történik. A nitrogén műtrágya felhasználásához fontos ismerni a talajban az ásványi nitrogén, vagyis a nitrát mennyiségét. A növény a nitrogént nitrát-ionok, egy kisebb részt pedig ammónium-ionok formájában fogadja el, ezért az őszi kalászosok racionális tavaszi fejtrágyázására a nitrogént N-min módszerrel lehet megállapítani. Fontos, hogy ne siessük el a dolgot, ugyanis újra jön a hideg időjárás, a növény vegetációja lelassul, továbbá fontos az is, hogy a talajmintát csupán pár nappal előbb (5−10 nap) a fejtrágyázás előtt végezzük el. Ugyanis amennyiben a mintavétel korábban történik, és időközben hó vagy eső esik, megváltozik a talaj összetétele, így legtöbbször feleslegesen szórjuk az amúgy is drága nitrogént. Az elemzést követően tudjuk meg azt is, hogy hányszor fejtrágyázzunk: egyszer vagy kétszer – fogalmazott Vladimir Rankov, a verbászi mezőgazdasági szakszolgálat agronómusa.

Kiemelte, minden parcella más, ezért szem előtt kell tartanunk a mérési, azaz a talajelemzési adatokat, adjuk meg a földnek ami jár, de ne dolgozzunk és költekezzünk feleslegesen. Hangsúlyozta, ugyanez vonatkozik a búza betegségeire, továbbá a permetezésre is, és arra kérte a termelőket, hogy ne kockáztassanak semmit, ne dolgozzanak „fejből”. A verbászi szolgálat szakemberei naponta járják a terepet, teljes egészében feltérképezik a kalászosok állapotát és naprakész információkkal szolgálnak. Ha a gazdáknak bármilyen kérdésük, problémájuk van, nyugodtan fordulhatnak hozzájuk.

Vladimir Rankov elmondta még, hogy az említett négy község területén a 2012-es adatok szerint 5732 bejegyzett mezőgazdasági termelőt jegyeztek, az elmúlt években ez a szám jelentősen emelkedett, és jelenleg 9350 név szerepel a nyilvántartásban.

 

Forrás: Magyar Szó

Szöveg és fotó: Paraczky László

szenttamas.rs