Mezőgazdaság

Szenttamas.rs

 

Megkezdődött az őszi árpa betakarítása, a határ szépen kinéz

A verbászi mezőgazdasági szakszolgálat hivatalos adatai szerint a Verbász‒Kúla‒Becse‒ Szenttamás határban az ősszel elvetett árpa betakarítása megkezdődött, a búza szépen érik, a tavasszal vetett növények állapota ugyancsak kielégítő.

A szakszolgálat agronómusa, Vladimir Rankov portálunknak a jelenlegi határképet felvázolva elmondta, a tavasszal az említett községek határában 112 ezer hektáron vetettek kapásnövényeket, a legnagyobb területen kukoricát és szóját. Cukorrépából 7500 hektárt vetettek március végén, illetve április elején. Jelenleg folyik a répa gyomok elleni permetezése és ekézése. Egyes területeken sajnos meg kellett ismételni a vetést, mert a répabarkó hatalmas károkat okozott, ugyanakkor több helyen a nedvesség hiánya miatt ki sem kelt az elvetett mag.

‒ Ami a tavaszi kultúrákat illeti, a kukorica, a szója és a napraforgó esetében az ekézés már csaknem mindenütt befejeződött, jelenleg a gyomok elleni permetezés folyik. A szakszolgálat hatáskörébe tartozó határrészben a tavasszal 28 500 hektáron vetettek szóját, 45 500 hektáron kukoricát, 8000 hektáron pedig napraforgót. A növények állapota a vetés optimális idejének tiszteletben tartásától függően kielégítő, a határ szépen kinéz. A napraforgó jól fejlődik, jelenleg 8-10 levélnél tart, és a kukoricán is 10 levél van már. A szójánál most indul a virágzás időszaka. Ahol időben elvégezték az ekézést és a gyomok elleni védekezést, ott a növények az időközben hullott csapadéknak köszönhetően szépen fejlődnek – magyarázta az agronómus. Az őszi kalászosokról elmondta, az őszi árpa aratása már néhol megkezdődött, a búza is jól kinéz, érési fázisban van.

‒ Szakszolgálatunk hivatalosan is végzi a lehullott csapadék mennyiségének mérését. Az év első öt hónapjában a Verbász‒Kúla‒Becse‒Szenttamás határban összesen 242,6 liter csapadék volt, ebből márciusban a legtöbb, 64,8 liter. Májusban 47,4 liter eső esett, ami nagyjából megfelel az átlagosnak – mondta végezetül Vladimir Rankov. 

Paraczky László