Mezőgazdaság

Szenttamas.rs

 

Szenttamás: Átlagos hozamok szójából

 

Köszönve a szeptemberi nyárias időjárásnak tartományszerte zökkenőmentesen zajlanak a betakarítási munkálatok

 

Szerbiában idén 230 ezer hektáron vetettek szóját, a termés több mint fele már raktárakban van. A szakemberek augusztusban még rekordtermést emlegettek, és azt mondták, a hazai szükségletek mellett legalább 350 ezer tonna szója kerül kivitelre. Egy hónappal később a terepet járva azonban már más a helyzet: ahol több csapadék volt, jobbak a hozamok, ahol kevesebb, ott bizony alábdobott ez a népszerű ipari növény. Ezzel szembe a szója ára a májusi 330-340 euróhoz képest megugrott, és jelenleg 370-375 eurónál tart, ami azt igazolja, hogy piacon óriási a kereslet.

A szenttamási határban legtöbb a kukoricával bevetett terület, a második helyen a szója áll. Bergel László, termelő elmondása szerint nagyon változóak a hozamok, hiszen amikor legnagyobb szükség volt rá, nem mindegyik határrészben volt elég csapadék: − Nem igazán kísérletezek külföldi fajtákkal, inkább a jól bevált hazai, újvidéki fajtákból vetek. Tavaly volt külföldi fajta, de szerencsére csak egy parcellán, mert megtámadta a lepke. Az időjárás idén megfelelt a szójának, kivéve a korai fajtát, ugyanis a nyár elején sok volt a csapadék így azokon a parcellákon, ahol előbb beért a növény, kisebbek lettek a hozamok. Nálam ez kb. 17-18 mázsa holdanként. Ahol viszont optimális időben vagy később vetettünk, ott a hozamok 22-23 mázsa körül vannak. A szójánál, de más növénynél is az a legfontosabb, hogy megfelelő időben megfelelő agrotechnikát alkalmazzunk, és adjuk meg a földnek és a növénynek amit kell – magyarázta László. Egyúttal megerősítette az információt, hogy nőtt a szója iránti kereslet, és jelenleg 44-45 dinárt is fizetnek kilójáért.

Tóth Endre, szenttamási mezőgazdasági termelő elmondta, a tavasszal három fajta szóját ültettek, a hozamok átlagosan 15-18 métermázsa körüliek: − Az újvidéki fajtákat ültetjük, ezek beváltak, és nem igazán szeretünk kísérletezni. A három fajta közül első a nulla csoportba tartozó Valjevka, az első csoportba tartozó Trijumf és a második csoportba tartozó Rubin mag került a földbe. Az átlaghozam a korábbi fajta esetében 15, a Trijumf 16-17, míg a Rubin 18 métermázsát termett holdanként. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a devecseri és a tuki határban több volt a csapadék és magasabbak a hozamok, mint például Kipovón, vagy a rázlovai határrészben. Természetesen teljes agrotechnikát alkalmaztunk, pontosan úgy, ahogyan a szakemberek ajánlották: a vetést április 4-e és 13-a közé időzítettük, a kombájnozás pedig jelenleg is folyik. A hozamokkal kevésbé vagyunk elégedettek, de ha mindent összevetünk, ideértve az időjárást és a szója akadozó fejlődési fázisait is, szerintem egy elfogadható átlagtermést és évet zárunk az idén – mondta a szenttamási termelő. 

Paraczky László

szenttamas.rs