Értesítés

Szenttamas.rs

 

Demokrácia 1x1 2017

 

A Nemzeti Választási Iroda és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Demokrácia 1x1 2017 címmel vetélkedőt hirdetett Kárpát-medencei középiskolás diákok számára. A verseny célja, hogy a fiatalok átfogó ismereteket szerezzenek a demokratikus intézmények működéséről, a választási rendszer alapvető szabályairól, valamint olyan egyéb témakörökről, mint az emberi jogok, állampolgárság, választási rendszer, nemzetközi intézmények.

A vetélkedőn 14-18 éves erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai, horvátor-szági és muravidéki magyar tanítási nyelvű középiskolába járó diákok, négyfős csapatokkal vettek részt, három fordulóban. Az első forduló, helyi szinten a jelentkező diákok középiskolájában került megrendezésre, amelyet egy régiós szintű forduló követ, ahonnan a továbbjutó csapatok Budapesten mutatkozhatnak be a harmadik és egyben utolsó forduló keretében.

Vajdaságban kettő helyszínen kerül sor a verseny középdöntőjére:

– 2017. november 17-én, pénteken 11.00 órai kezdettel a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán (Marko Orešković utca 16) , ahol a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium 2 csapattal, a Szabadkai Egészségügyi Középiskola 2 csapattal, a topolyai Dositelj Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola 2 csapattal, a Topolyai Mezőgazdasági Iskola 2 csapattal, a szabadkai Bosa Miličević Közgazdasági Középiskola 1 csapattal, a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont 1 csapattal valamint az eszéki Magyar Oktatási és Művelődési Központ 1 csapattal vesz részt. A szabadkai rendezvényt Dr. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke és Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke nyitja meg.

– 2017. november 18-án, szombaton 10.00 órai kezdettel a Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában (Zenta, Fő tér 12.), ahol a Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola 6 csapattal, a Zentai Gimnázium 2 csapattal, a helyi Egészségügyi Középiskola 1 csapattal, a nagybecskereki Nikola Tesla Elektrotechnikai és Építészeti Középiskola 1 csapattal, az Óbecsei Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola 1 csapattal, a Nagybecskereki Gimnázium szintén egy csapattal vesz részt. A zentai versenyt Dr. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke és Ótott Róbert, a Magyar Nemzeti Tanács Nyelvhasználat Bizottságának alelnöke, tartományi segédtitkár nyitja meg.

Bízunk megtisztelő részvételükre!

 

az MNT sajtószolgálata