Hírek

Szenttamas.rs

 

Hét újszülött kapott könyvet Szenttamáson

 

A Rákóczi Szövetség tavaly májusban indította el a Gólyahír programot, amely az újszülötteket szólítja meg, és azokra a területekre vonatkozik, ahol a beiratkozási program működik, így a vajdasági szórványterületekre is. A program részeként elkészült az Első könyvem című kiadvány, mely a magyar közösségek újszülöttjeit és családjukat szólítja meg. A könyv egyben babanapló is, de tartalmaz ismert magyar meséket, verseket, dalokat, híres magyar feltalálókat, a magyar nemzet számára jeles napokat, valamint megtalálható benne a Himnusz és a Szózat szövege is.

Vajdaságban a Magyar Nemzeti Tanács közvetítésével Szenttamáson tavaly 15 újszülött kapott ilyen kiadványt, az idei év első öt hónapjában pedig 7 családhoz kopogtattak be a szenttamási önkormányzat képviselői. A fiatal házaspároknak rámutattak, a szövetség Gólyahír programjának célja, hogy a gyermekek már újszülött kortól megismerkedjenek a magyar nyelv szépségeivel. Nem kevésbé fontos, hogy a szülők gyermeküket magyar tannyelvű óvodába, magyar tannyelvű általános iskolába írassák, hiszen így ápolható tovább a nemzeti öntudat. Bergel Aranka, polgármester-segéd elmondta, az idén hét újszülött kapott könyvet, ebből kettő vegyes házasságban született:

‒ Ez első lépés a kisbabáknak, szüleik beírják azt, mikor születtek, hogyan fejlődtek a későbbiek folyamán. Mesék, énekek találhatók a könyvekben, tehát ismerkednek mindjárt a magyar nyelvvel, és ez azért jó, hogy a szülőket rávegyük valamilyen módon, hogy a későbbiek folyamán magyar óvodába és iskolába írassák a gyerekeiket. Tavaly kaptak a 2017-ben született újszülöttek, 14-15-en, ebből volt olyan, akik vegyesházasságban születtek, tehát az egyik szülő szerb, a másik magyar. A Magyar Nemzeti Tanácstól kaptunk néhány könyvet az idei évre is, hogy tovább folytassuk az elkezdett programot.

A Rákóczi Szövetség ezzel a programmal tehát már a gyermek megszületésekor felkarolja a magyar családokat, a továbbiakban is különböző programokon (iskolaelőkészítő, egyszeri ösztöndíjtámogatás stb.) keresztül folyamatosan támogatja és segíti a magyar nyelvű továbbtanulást. Mindezek mellett különböző kirándulási és táborozási lehetőségeket is biztosít Magyarország területén.

 

P. L.