Verbászi hírek

Szenttamas.rs

 

A mobiltelefonok káros hatása volt az előadás témája

A dunagálosi (Gložan) Ökológiai Egyesület és a Jozef Marčok-Dragutin Általános Iskola meghívására a Verbászi Ökológiai Mozgalom tegnap délelőtt A mobiltelefonok káros hatása elnevezéssel tartott előadást az iskola előcsarnokában. A vetítéssel egybekötött elődáson a diákok megismerhették azokat az egészségügyi kockázatokat, amelyekkel a mobiltelefon folyamatos használata közben az általuk kibocsátott elektromágneses hullámokkal szembesülnek. Megtudhatták, hogy milyen következményekkel járhat a közösségi portálokon való folyamatos szörfölés, a beszélgetések, továbbá azt, hogy a különböző játékok mennyire lekötik és elvonják a figyelmüket a tanulástól, megzavarják a koncentrációt, ami közvetlen kihatással van/lehet a tanulmányi eredményre. Az elárusítóknál miért nem található semmilyen felhívás a mobilkészülékek túlzott használatának kockázatáról? Mennyire fontos az egészséges növekedés a gyerekek közvetlen, társadalmi interakciója a játékon keesztül és a szocializáció a mobil ,,közvetítő” nélkül? Az interaktív előadáson ezekre és még hasonló kérdésre próbáltak választ találni a résztvevők.

A Verbászi Ökológiai Mozgalom elnöke, Ratko Djurdjevac a témával kapcsolatban kifejtette: ‒ A korszerű elektronikus kommunikáció lehetővé tette bármilyeb adat pillanatokon belüli elérését, így az információ már nem a szakma kiváltsága. Amennyiben helikoptert szeretne vezetni, csak internet és pár kütyü szükséges hozzá, és ön néhány órán belül máris kiváló pilóta lehet. Pillanatok alatt megtudhatja a világűr legapróbb titkait, de ez mellett rengeteg történelmi, kulturális, szociális, irodalmi és egyéb információ eléréséhez is csupán néhány kattintás és pár másodperc szükséges. Nem beszélve a közösségi portálokról, amelyeken villámgyors információcsere zajlik a chat és egyéb kommunikáció által, és aminek köszönhetően már lassan az óvodások is gyorsabban gépelnek, mint a vállalatok titkárnői. A gyerek manapság nem ismeri a labdajátékokat, nem szeret futni a szabadban, kerékpározni még kevésbé, nem érdekli, hogy mikor van uzsonnaszünet az iskolában vagy előadás a színházban. Sőt, lassan már saját szülei sem érdeklik. Számára a legfontosabb, hogy az elemek mindig töltve legyenek, és a kütyü(k) folyamatosan működjön(ek). Mert ő csak ebben a virtuális világban tud felszabadulni. Valóban így van? A mobil, azaz vezeték nélküli készülékek gyártóinak túl erős lobbija megelőzi az elektromágneses kisugárzás káros hatásairól szóló ismeretek prezentálását és elsajátítását, és elősegíti a virtuális közelséget, aminek a legtöbbször nincs valós alapja. A több milliárd felhasználó hatalmas nyeresége nemzeti és globális szinten korrupciót generál, míg a fiatalabb generáció az emberiség létezése óta a legnagyobb kísérleti alanyokká vált – mutatott rá az ökológiai mozgalom elnöke.

A független kutatások, melyek számára egyébként sokkal több időt kellett volna biztosítani a ma már nem éppen legmodernebb technológiák követésére, máris figyelmeztetnek a felhasználók látásának és hallásának csökkenésére, az arcbőr fertőzésre, az allergiára, az elhízásra, az immunrendszer általános rendellenességére és sajnos a rákos, ezen belül pedig az agydaganatos megbetegedések számának növekedésére.

Nem látunk olyan nyilvános kampányt Szerbiában, amely figyelmeztetne a mobiltelefonok és a számítógépek túlzott használatának káros hatására. Működik-e egyáltalán az informatikai technológiák biztonsági ellenőrzése az emberi egészségre nézve? Természetesen nem tudunk várni arra, hogy az állam reagáljon az ilyesmire, hanem tesszük, amit tudunk. A gyerekekkel ismertettük a mobiltelefonok biztonságosabb használatára vonatkozó szabályokat, immunerősítő élelmiszereket ajánlottunk, felsoroltuk, hogy melyek azok a dísz-, illetve szobanövények, amelyek csökkentik az elektromágneses kisugárzást stb. Nagyon sok visszajelzés érkezett. Lehet, hogy mégis sikerült csökkenteni néhány káros, ,,népszerű” szokást, hallottuk az iskola előcsarnokában szervezett összejövetelen.

 

P. L. (Fotó: R. Dj.)