Hírek

Szenttamas.rs

 

Német napok a gimnáziumban

Német Kultúra és Hagyomány Napjai elnevezéssel háromnapos rendezvényt szerveztek az elmúlt héten a szenttamási Svetozar Miletić Gimnázium és Közgazdasági Iskola tanárai. A diákoknak különböző műhelymunkák keretében alkalmuk volt megismerni a német történelem fontosabb mozzanatait, személyiségeit, átfogó képet kaptak az ottani kulturális múlt főbb eseményeiről, megismerhették és megkóstolhatták a német konyha különlegességeit. A legtöbben éltek is a német nyelv elsajátításának lehetőségével, azok viszont, akik már ismerik a nyelvet, különböző nyelvleckék által bővíthették tudásukat.

Az első nap a vetélkedők jegyében telt, melyeket követően a folyosón álló standokon a mindmáig nagy népszerűségnek örvendő kuglófot kóstolhatták meg mindazok, akik helyesen válaszoltak a külön szelvényekre nyomtatott, a német kultúrához fűződő kérdésekre. Hanelora Trifunović tanárnő, a rendezvény egyik szervezője elmondta, a diákok többsége magára vállalta a német sütemények elkészítését, melyeket jutalomként osztottak ki a vetélkedők és a műhelymunkák legjobbjai között.

A második nap a német irodalom jegyében telt, az előre elkészített szövegekből ki kellett szűrni az egyes német nyelvterületről származó szavakat, a harmadik nap pedig a színészeké és a német színpadi műveké volt. Utóbbit a gimnázium elsős diákjai készítették, természetesen német nyelven. A legutolsó nap végén a szervezők a német kolbászok (Würste) és a bajor kifli elkészítésének bemutatásán és felszolgálásán dolgoztak, melyeket ugyancsak kóstolgatásra szántak. Mint hallottuk, a diákok a rendezvénynek köszönhetően autentikus képet kaptak a nyugati világ egyik leggazdagabb országáról. 

P. L. (Fotó: A. B.)