Hírek

Szenttamas.rs

 

Közel 200 rászoruló kap egytálételt

 

Szenttamás község területén, pontosabban Szenttamáson, Turián és Nádalján a Vöröskereszt szervezésében október 1-től hat hónapon keresztül 195 személy számára biztosítanak napi egytálételt. A Népkonyha működéséről és az egyéb részletekről a Vöröskereszt szenttamási szervezetének titkárát, Bergel Zoltánt kérdeztük, aki elmondta, a meleg étel kiosztását továbbra is a Helyi Közösség termében végzik: − A Vöröskereszt idén is az önkormányzat támogatásával vezeti a népkonyhát. Október 1-jén 180 adaggal indultunk, de pár nap után fel kellett emelni 190-re, ma pedig már 195 adagra van szükségünk. Az étel igen minőséges, mennyiségileg is elegendő, amit az is igazol, hogy az emberek meg vannak elégedve, mind több rászoruló jelentkezik. Hogy kinek van joga az egytálételre, azt a Szociális Központ dönti el, vagyis az onnan kapott névsor az alapján osztjuk ki a napi adagot.

Hány felhasználó van Szenttamáson, Turián, illetve Nádalján, és milyen ütemben folyik a kiosztás?

Nádalján és Turián is ugyanezt az ételadagot osztjuk ki, azzal, hogy Nádalján 48-an, Turián 32-en jogosultak, míg a többiek 105-en, néha 108-an itt Szenttamáson veszik át a Helyi Közösség termében. Igyekszünk eleget tenni a Covid-feltételeknek, a távolságtartás, maszkviselés, kesztyűviselés nagyon fontos.

Mi van azokkal a felhasználókkal, akik nem tudnak eljönni a Népkonyháig? Nekik hogyan szállítják ki az egytálételt?

Egyelőre úgy szerveztük meg, pontosabban maguk a népkonyhások szervezték meg, hogy olyan személyeknek, akik esetleg nem tudnak eljönni, azoknak valamelyik rászorult, aki ott és környékén lakik, elviszi. Szóval, egyelőre nem visszük házhoz az ebédet. A tavasszal egy ideig hordtuk házhoz is, mikor a teljes zárlat volt, főleg a 65 éven felülieknek, de most egyelőre nincs ilyesmi. Úgy oldjuk meg, hogy jönnek ismerősök, szomszédok, rokonok, valaki a felhasználók átveszi és elviszi a bizonyos napi adagot.

 

P. L.

szenttamas.rs