Művelődés

Szenttamas.rs

 

Zajlik a hangszeroktató tábor Temerinben

A temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület idei hangszeroktató tábora auguszus 5-e és 11-e között zajlik. A helyi Kókai Imre Általános Iskolában  a magyar népzene kiváló ismerői napi hat órát foglalkoznak a táborlakókkal. A tábor fő célja, hogy a fiatalok megismerkedjenek a magyar népzenével illetve bővítsék népzenei ismereteiket.
Vonós hangszereken a kezdõkkel Szabó Árpád népzenész foglalkozik, a furulyaoktatást Borsi Ferenc budaörsi zenetanár, citeraoktatást viszont Dévity Valéria tartsa. A néptánc alapjait Gazsó Tibortól és Varga Violától sajátíthaják el a táborlakók.
-Az idei táborba már agusztus 4-én este gyülekeztek a gyerekek, hogy hétfőn reggel teljesen kipihenve fogjunk hozzá a munkához. Több hangszeres szekció indult egyszerre: citerások, furulyások, és  vonós hangszerek is vannak. Újdonság számít, hogy a tábor tavalytól már táncosokkal is  bővült, ide az idén is összejött egy kisebb csoport. A tábort  kiegészíti a helyi tánccsoport jelenléte, akik minden este eljönnek és a tornateremben  táncolnak egy nagyot - mondta Borsi Ferenc, aki egyúttal hozzátette, hogy az érdeklődés az idei tábor iránt kicsit mérsékeltebb, így mintegy 30 helyi és környékbeli diák  tanul és gyakorol  szorgalmasan az oktatási intézmény tantermeiben.
Szabó Árpád temerini népzenész, a vonós hangszerek nagymestere hírportálunknak nyilatkozva elmondta: az idén „vegyes” korosztályt tanít, amelyben fiatalabb és idősebb diákok is vannak.
-A Dunántúli ugrósokkal kezdtük, de az idősebbeknek és tapasztaltabbaknak lesz ezen kívül még  külön feladatuk is. Ők ugyanis a Temerini dallamok mellett Kalotaszegi legényest is fognak tanulni, a hétvégéig pedig még szeretnénk beleszorítani mást is. Két oktató szokott dolgozni a vonós hangszereken tanuló gyerekekkel, úgy sokkal könnyebb, hiszen a hegedűsökkel és a brácsásokkal is külön-külön tudunk foglalkozni, az idén viszont így sikerült - teszi hozzá mosolyogva Árpád.
Külön tanteremben vannak a kis néptáncosok, akikkel az idén a királyhalmi Gazsó Tibor és Varga Viola néptáncoktatók foglalkoznak: -Tavaly 12 gyerek volt a csoportban az idén viszont csak hatan vannak. Akkor Sárközi-táncokat tanultuk, az idén pedig a Dél-alföldi táncokat sajátíthatnak el a gyerekek - mondta Tibor és egyúttal megjegyezte, hogy az esti program keretében 20 óra 30 perctől az idősebb táncosok, azaz a haladó együttes gyakorol egészen 22 óráig, akik ugyancsak sok újdonságot tanulnak.

Paraczky László, 2013-08-07