Hírek

Szenttamas.rs

 

Együtt ünnepelt a NIS és Szenttamás község

Egy évtizedes sikeres együttműködését ünnepelt pénteken a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) és Szenttamás Község. A Zsebszínházban lezajlott ünnepségen elhangzott, az elmúlt 10 év alatt a vállalat Együtt a közösségért programja keretében Szenttamáson 48 projektumot realizáltak.

Az ünnepségen a NIS képviseletében Srđan Dragišić, a vállalat kutatási és termelési osztálya projekt tevékenységi részlegének igazgatója, Szenttamás község képviseletében pedig Radivoj Paroški polgármester szólalt fel. Jelen voltak az eddig támogatott projektumok, továbbá intézmények és egyesületek képviselői, a műsor kulturális részében pedig a Vuk Karadžić Általános Iskola énekkara, a Bard Néptáncegyesület fiatal táncosai és a nádaljai Zvezdice Modern Táncsoport lépett fel.

Radivoj Paroški szenttamási polgármester elégedettségét fejezte ki a NIS és a község együttműködését illetően: – Szenttamás a kisebb települések közé sorolható, de gazdag történelmi, kulturális múlttal és hagyományokkal rendelkező közösség. Egy ilyen nagyvállalat jelenléte a községnek tényleg sokat jelent, és fontos számunkra, hogy velünk vannak. A polgárok, a fiatalok, az összejövetelekkel és az emberek hétköznapi és kulturális életével foglalkozó szervezetek számára sokat jelent az 52,5 millió dinár, amellyel az elmúlt tíz évben támogattak bennünket. Ma újra meggyőződtünk arról, hogy az elmúlt évtizedek alatt ez hogyan is történt. Elismerésemet szeretném kifejezni annak a vállalatnak, amely ilyen módon hatalmas társadalmi felelősséget tanúsított, amely nemcsak a gépezeteivel és felszerelésével van jelen és végzi tevékenységét, hanem ennél sokkal tágabb értelemben. Jó lenne, ha az országban több ilyen vállalat működne – mondta a szenttamási polgármester. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy az együttműködés az elkövetkező évtizedben is legalább ennyire sikeres lesz, és hogy a NIS valamint a helyi önkormányzat közötti apróbb nézeteltéréseket az idő eltöröli.

Srđan Dragišić, a NIS Projekt tevékenységi részlegének igazgatója kiemelte, Szenttamás a kezdetektől fogva részt vesz az Együtt a közösségért programban, és stratégiai települést jelent a NIS erőforrásainak és tevékenységeinek Szerbiában történő elosztásával kapcsolatban: ‒ Cégünk támogatta mindazokat a helyi projekteket, amelyekkel a lakosság összes kategóriájának életkörülményeit javító terveket célozták meg. Ezért nagyon örülök, hogy együttműködésünk most a barátság szintjén van. Szeretném megköszönni az együttműködést Szenttamás községnek, továbbá az összes partnernek, akik részt vettek a projektumok megvalósításában, és remélem, hogy ez az elkövetkező időszakban is ugyanilyen módon folytatódik. A NIS tehát folytatja a sikeres projekteket, hogy közösségünk növekedjék és fejlődjék – mondta Dragišić.

Az elsődleges tevékenységek, azaz a kőolaj és földgáz kutatása mellett a NIS az Együtt a közösségért program keretében felismerte az esélyt, hogy befolyásolja az itt élő közösség életminőségét a társadalmi haladáshoz elengedhetetlen különböző projektek támogatásával. Így Szenttamáson a társadalmilag felelős üzleti programok keretében a NIS eddig közel 53 millió dinárt fektetett be. 24 óvoda, park, kulturális és sportlétesítmény újult fel, 12 projektum a szociálisan érzékeny kategóriához tartozók életszínvonalának javítását látta elő, de ökológiai, kulturális és sportrendezvény realizálását is támogatták – közölték a vállalat képviselői.

 

P. L. (Fotó: NIS)