Hírek

Szenttamás.rs

 

Mindennapi hősnőink – kerekasztal-beszélgetés Szenttamáson

Mindennapi hősnőink címmel szervezett kerekasztal-beszélgetést a szenttamási Kultúrotthon galériájában pénteken, március 4-én a VMSZ Női Fóruma. Horváth Noémi elnök tavaly novemberi üzenetében világosan megfogalmazta, Vajdaság minden olyan területén, ahol a Vajdasági Magyar Szövetségnek aktivistái vannak, a Női Fórum minden községi, körzeti, illetve városi szervezetében megrendezésre kerül ezen eseménynek egy-egy állomása. Mint levelében üzente, közösségenként felkeresik azokat a nőket, akik tevőleges részei a társadalomnak, és őket egy kerekasztal-beszélgetés, illetve találkozók keretében bemutatják a közönségnek. Közöttük pedig példás családanyák, aktív közösségi tagok vagy éppenséggel intézményeikben, önkormányzataikban vezető beosztást betöltő személyek vannak, akikre büszke a közösség, és akiknek a tevékenységét követni kell.

A jelenlévőket először Brasnyó Erika, a  Női Fórum helyi elnöke köszöntötte, majd Zoran Mladenović polgármester, aki többek között emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta minden év március 8-án tartanak, és az ENSZ is a világnapok közt tartja számon. A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt.

A szenttamási est vendége Szögi Erzsébet, közgazdász, a Gazdasági Költségvetési és Pénzügyi Osztály vezetője, Pajdl Zsuzsanna,  a Pionír Rt. Birtok agronómusa, Munjin-Szokola Erika, a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola igazgatónője és Móricz Gizella mezőgazdasági termelő volt, velük Pintér Andrea újságíró beszélgetett.

A teltházas közönség előtt közvetlen hangnemben, jó hangulatban zajlott a beszélgetés a mindennapi hősnőkkel. A jelenlévők a hétköznapi életből merítették a témákat, szó volt a dolgozó nő munkahelyi és családi feladatairól, a mindennapi nehézségekről, a gyermekekkel való törődésről stb. Mint elhangzott, anyának lenni, ugyanakkor a közösségért is tenni, és karriert is építeni, nem könnyű dolog. Mégis sokan sokfelé tudnak teljesíteni.

  A VMSZ Női Fórum szenttamási tagszervezetének titkára, Szabados Fodor Beáta elmondta, tíz alapító taggal 2015. november 4-én volt az alakuló ülésük, azóta négy taggal bővültek, de vannak visszajelzések, hogy ez a szám hamarosan emelkedni fog. Már megalakulásuk előtt, október végén rendbetettek néhány sírt a katolikus temetőben.

Szabados Fodor Beáta

− A következő akciónk november és december folyamán volt, a cipősdoboz akció, amelyen 47 csomagot osztottunk szét a karácsony előtti napokban olyan gyerekeknek, akikről úgy gondolták a tanító nénik, óvónők, hogy megérdemlik a csomagokat. Szenteste, az éjféli mise után forralt bort, teát, kiflit osztottunk, a szenttamási Ifjúsági Fórum is besegített. December 30-án Paskó atyának a Bácska íze című könyvbemutatóját tartottuk meg. Január folyamán egy játékgyűjtést csináltunk. Ezeket a játékokat hamarosan, húsvét előtt szét fogjuk osztani a gyerekeknek. Olyan játékokat gyűjtöttünk, és még ha véletlenül van valakinek, szívesen fogadjuk, amik porosodnak, senki nem játszik velük, viszont jó állapotban vannak, tehát még más gyerek felhasználhatná – sorolta a titkár. Hozzátette, márciusban a Mindennapi hősnőink elnevezésű kerekasztal-beszélgetést szervezték, de folyamatban van a jó állapotban lévő gyerekruhák gyűjtése is, amelyet egy későbbi időpontban ugyancsak az óvónők és tanítőnők segítségével szegényebb sorsú gyerekeknek továbbítanak. A közeljövőben pedig egy könyvgyűjtési akció indul, ezúttal a házi olvasmányokat gyűjtik össze, amelyekre már sok helyen egyáltalán nincs szükség, viszont az iskola könyvtárából hiányoznak.

Női Fórum 2016. március 4. képek

Női Fórum 2016. március 4. képek

 

Paraczky László