Hírek

Szenttamas.rs

 

Összefogással és egységes fellépéssel a környezetünket

folyamatosan szennyezők ellen

Közös összejövetelt szervezett a szenttamási Ökológiai Mozgalom és a verbászi Ökológiai Mozgalom a szenttamási Vadászotthonban csütörtökön 17 órai kezdettel a Krivaja folyó és a Bácskai Nagycsatorna folyamatos szennyezése miatt. A vasárnap észlelt látványos halpusztulás adta az apropót az összejövetelnek, amelyre a szervezők meghívták a községi érintett egyesületeket, szervezeteket és illetékeseket, de csak a horgászok képviselője és a turiai Beljanska bara Egyesület képviselője jelent meg.

A bevezetőben Dragan Kurjački, a szenttamási Ökológiai Mozgalom elnöke köszöntötte a szép számban megjelent érdeklődőket, akik szívügyüknek tekintik a fontos vízi infrastruktúrát, ami folyamatos ökológiai rongálásnak, szennyezésnek van kitéve a környező településeken és a Szenttamáson lévő ipari létesítmények tevékenységéből kifolyólag, akik gondatlanságukkal tönkreteszik e vizek élővilágát, és veszélyeztetik a lakosság egészségét. Megemlítette a szenttamási szennyezőket is. Ezek a feketicsi úton lévő Ехtrа sertésfаrm, a szeszgyárat üzemeltető Realhem, a községi szennyvizes csatornahálózatot, amely egyenesen a csatornába folyik, valamint a becsei úton lévő sertésfarmot.

A folytatásban Ratko Đurđevac, a verbászi Ökológiai Mozgalom elnöke ismertette a szomszédos településen kifejtett többéves tevékenységüket, és kiemelte, hogy így összefogva az összes csatorna és Krivaja parti településen, az érintett szervezetekkel, közösen fellépni e valós és nagyon veszélyes, egészségünket és környezetünket érintő problémával szemben. Elmondta, hogy idegtépő, nehéz és hosszadalmas harcot kell megvívni az állami bürokráciával, amely nyíltan a szennyezők mellett áll, és ezért képzett és kitartó aktivistákra van szükség, akik ismerik az előírásokat, a törvényt, mert az alkotmányban szavatolva van az embereknek az egészséges és a tiszta környezethez való joga. Elmondta még, hogy sohasem készült tanulmány a csatorna állapotáról, a környezetre és a lakosságra gyakorolt hatásáról, s valószínűleg azért, mert akkor sokkal komolyabb összefüggések is világossá válnának.

Az összejövetel folytatásban bekapcsolódtak az érintett egyének, szervezetek, és elmondták az eddigi tapasztalataikat, melyeket megvívtak a szennyezőkkel, és ezeket tanulságként is el lehet fogadni, hogy mindig az elején ismerjék fel az emberek a problémát, amikor könnyebb kezelni, nem pedig akkor, amikor bekövetkezik a baj.

A végén határozatot fogadtak el, amelyben felkérik az érintett egyesületeket, szervezeteket a község területén, hogy átiratban hívják fel az illetékesek figyelmét a folyamatosan jelen lévő veszélyes problémára, és kérik, hogy a Községi Biztonsági és Katasztrófaelhárító Tanács, a Községi Tanács és az egészségház külön ülésen foglalkozzon ezzel a témával, melyen jelen lennének az Ökológiai Mozgalom képviselői is. 

Németh Dezső