Hírek

Szenttamas.rs

 


Egy álom vált valóra – ismét szenttamási gyerekek üdülnek Gyopárosfürdőn

 

Hétfőn érkezett és nyolc napot tölt Gyopárosfürdőn, valamint Orosházán 24 szenttamási általános iskolás gyermek. A negyedikes tanulók a hagyományos diákcsere program keretében üdülnek városunkban és főként strandolással töltik idejüket, de kipróbálják az elkövetkező napokban a Dottot és részt vesznek az augusztus 20-ai ünnepségen, illetve a kísérőprogramokon is.

A diákoknak indulás előtt Radivoj Paroški polgármester és Ifjú Zoltán kulturális tanácsos kívánt szerencsés utat és jó kirándulást - tudtuk meg Paraczky László beszámolójából. A település vezetője elmondta, az idén is tovább folytatódik a diákcsere-nyaralás a két testvérváros, Orosháza és Szenttamás között. Az elmúlt hónapban a legjobb orosházi diákok Sutomoren, az ottani községi nyaralóban üdülhettek, mától pedig a szenttamási gyerekek tölthetnek 8 napot a Gyopárosi Gyógy-, Strand- és Élményfürdőben.
‒ Kiváló lehetőség ez a cserenyaralás arra, hogy a gyerekek megismerjenek egy másik országot, és új barátságok kötődjenek. Orosházán ugyanis a diákokat egy teljesen más környezet, más szokások és feltételek várják, mint idehaza, és hiszem azt, hogy ez fordítva is így van, azaz, amikor az ottani diákok nálunk nyaralnak. A legfontosabb az egészben az, hogy mindenki jól érezze magát, pihenjen és feltöltődjön a következő tanévre – fogalmazott a szenttamási polgármester.
Portálunk meglátogatta a Gyopároson üdülő csapatot és bizton állíthatjuk, mindent megtesznek azért, hogy jól szórakozzanak és kipihenjék magukat. Ott jártunkkor az élményfürdőben találtuk őket tanítónőjük, Ifjú Judit kíséretében. Nem könnyű feladatot kapott tőlünk, amikor arra kértük, egy rövid beszélgetés erejéig keresse meg nekünk csoport négy magyar tagját.
Szuszogva, vidáman és persze csurom vizesen érkeztek meg pár perc múlva és megerősítették azt a feltételezésünket, hogy remekül érzik magukat nálunk. Zélity Adrián először jár Magyarországon, de mint mondja, nagyon sokat tud már róla, mert a kedvenc országa.
- Gyopárosról is hallottam már, mert a barátaim is szoktak jönni ide fürdeni nyáron és most nagyon jól vagyok, mert velük lehetek és jókat szórakozunk – jelentette ki és közben lopva nézegetett a mellette álló Juhász Szintiára, aki kitörő örömmel fogadta a hírt, hogy kiérdemelte a kirándulást. – Otthon sikítoztam és alig vártam a napot, hogy induljunk. Jó itt fürdeni, van társaság és új barátokat is szerezhetek, mert nem mindenkit ismerünk a csapatból – ecsetelte lelkesen a 11 éves Szintia.
Számára már nem ismeretlen a fürdő, családjával volt itt korábban két alkalommal. Ellentétben Szabó Robertinával, aki elsírta magát otthon, annyira boldog volt, hogy jöhet.
- Végre itt lehetek Magyarországon egy pár napot. Valóra vált egy álmom – mondta komolyan.
Ezzel pedig meg is fogalmazta azt az érzelmi töltést, amely még fontosabbá teszi a két város, Orosháza és Szenttamás kapcsolatát, valamint a diákcsere programot. A résztvevőket idén is a szokott módon válogatták tanáraik: a jó eredményt felmutató, tehetséges és példás magaviseletű negyedik évfolyamos diákok érdemelhették ki a jutalomkirándulást.
A költségeket az orosházi önkormányzat állja, amelynek képviseletében Dávid Zoltán polgármester is meglátogatta a csoportot és biztosította őket arról, hogy továbbra is szívén viseli ezt a köteléket. Reményét fejezte ki, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén is felejthetetlen élményekkel térnek haza a gyerekek, majd mindannyiukat meghívta fagyizni.
Ennek természetesen nagy sikere volt a diákok körében, akik Ifjú Judit pedagógus szerint remek csapatot alkotnak, már a buszon összekovácsolódtak, ismeretlenül is, hiszen négy iskolából válogatták össze őket.
Ezúttal tíz nap helyett nyolcat maradnak, mert az eddigi tapasztalatok alapján a 10-12 éves gyerekeknek sok a tíz nap a családjuk nélkül, a honvágyuk miatt úgysem éreznék tovább jól magukat.


Pernyés Edit (Fotó: Rosta Tbor)